Elk tijdperk heeft zo zijn eigen beauty-trends : denk maar aan de wing-eyeliner uit de jaren ‘50 of de oogschaduw in alle kleuren van de regenboog en de “over the top”-blush à la David Bowie in de jaren ‘80. De trend van onze generatie? Contouring! De Hollywood-techniek bij uitstek om er een paar kilootjes slanker uit te zien zonder ook maar één work-out te moeten doen. Waar we vroeger dachten dat het onmogelijk was om zelf deze Hollywood make-up look à la Kim Kardashian te creëren, weten we nu welke tools we moeten aanschaffen en hoe we ons gezicht tot perfectie kunnen transformeren. Alleszins, ongeveer toch… We weten dat er zoiets bestaat als contouring, highlighting, strobing, bronzing, baking, tantouring,… Maar wat is nu het verschil tussen al deze technieken? You’ve got the questions and we have the answers! 

The Basics : bronzing

Je zou bronzing kunnen beschouwen als de meest natuurlijke vorm van het accentueren van je gelaat. Bij deze techniek ga je je gezicht op welgekozen plaatsen “opwarmen” met een warm en donkerder poeder. Hierdoor creëer je de “ik kom net terug van een geweldige zon-zee-strandvakantie”-look.

Je brengt de kleur dan ook aan op die delen van je gelaat waar je natuurlijk zou bruinen door de zon: op je jukbeenderen (en eventueel appeltjes van je wangen). Op je neus en aan de rand van je voorhoofd. Het is mogelijk om je hierbij te baseren op de klassieke “3”-techniek: aan elke zijde van je gelaat ga je de bronzer in de vorm van het cijfer 3 aanbrengen.

Beginnend op je slapen naar je jukbeenderen toe en vervolgens over de hele lengte van je kaaklijn. Je kan hierbij kiezen voor een mat poeder voor een subtiel resultaat, maar je vindt ook tal van bronzers met een mooie shimmer of glans om het nog net iets meer zomers te maken.

Belangrijk is vooral dat je voor een warme bruin-tint kiest. Wil je graag een expert aan het werk zien? Klik hier voor onze Blush-tutorial waarin niemand minder dan Make-up Artist Palmira Proietti herself je alle mogelijke toepassingen van bronzer toont.

Contouring & highlighting

Contouring, ook wel shaping of sculpting genoemd, is wellicht de populairste trend in beauty-land. Zo heeft nu zowat elk make-up merk zijn eigen contouring palette op de markt gebracht waardoor het vormgeven van je gelaat nog nooit zo gemakkelijk was. Het basisprincipe is eenvoudig : door het combineren van lichte en donkere poeders of crèmes ga je contrasten en schaduweffecten in je gelaat creëren : een donkere kleur zal voor een schaduw zorgen en bepaalde delen van je gelaat naar binnen duwen, een lichtere kleur zal net het omgekeerde doen en bepaalde punten optisch naar buiten duwen en liften. Op die manier creëer je diepte in je gelaat waardoor je je gezicht smaller en meer gedefinieerd kan doen ogen.

De techniek lijkt dan ook sterk op die van bronzing : ook hier ga je weer in een 3-vorm een donkerder poeder aanbrengen aan elke zijde van je gelaat maar in plaats van op je jukbeen ga je dit net onder je jukbeen aanbrengen. Ook zal je nu niet voor een warm bruin maar eerder een koeler bruin kiezen. Daardoor worden je wangen als het ware naar binnen  gezogen. Het donkere poeder kan je ook langs je neusbrug aanbrengen om je neus smaller te doen lijken.

De lichtere tint, of dat nu een poeder of een lichtere kleur foundation is, ga je aanbrengen onder je ogen als concealer, tussen je wenkbrauwen naar je voorhoofd toe, net boven je jukbeen, boven je wenkbrauwen en op je neusbrug.

Shaping face

Het spel van licht en donker

Om het spel van licht en donker nog intenser te maken, kan je op de lichtere delen highlighter aanbrengen. Dit is een poeder of crème waar extra veel glans in zit dat, de naam zegt het zelf, je huid nog meer zal oplichten : de glaspartikels in het product zullen het licht reflecteren en optisch liften. Zo kan je bijvoorbeeld ervoor kiezen om highlighter aan te brengen op je jukbeenderen, wenkbrauwbot en eventueel op je neus voor een glowy look. Nog een extraatje in je binnenste ooghoeken en op je cupidoboog van je bovenlip and you are ready to shine like a diamond!

Eerst zien en dan geloven? Onze make-up guru Caroline Rigo toont je in onderstaande tutorial een supereasy techniek waarmee iedereen aan de slag kan!

Strobing versus highlighting? 

De grote cosmeticamerken pakken vandaag de dag uit met een zogenaamde nieuwe techniek: strobing. Moeten we dan weer een nieuwe palette of tube gaan kopen? Nope! Strobing is eigenlijk net hetzelfde als highlighting. Je gebruikt een glansproduct, een highlighter dus, op die delen van je gelaat die je graag wil oplichten maar je laat verdere sculpting- of contouring-producten achterwege. Highlighting zou dan steeds hand in hand gaan met contouring, while strobing flies solo. Om het mooie “dewy” effect te krijgen, vermijd je dan ook best een matte foundation.

Baking: 

Another day, another technique. We introduce to you.. baking! 

In tegenstelling tot wat de naam laat uitschijnen, moet je voor deze techniek geen uren in de zon liggen bakken. Je gaat hierbij wel, net zoals bij contouring, bepaalde punten op je gelaat naar voor brengen door er eerst een lichte concealer op aan te brengen. Onder je ogen, op je voorhoofd, op je kin en net boven je kaaklijn. Deze concealer ga je vervolgens “vastzetten” met een royale, zelfs zeer royale, hoeveelheid transparant poeder dat je zo’n 5 à 10 minuten op je gezicht laat “bakken”. Door de warmte van je huid zal het poeder zich mengen met de concealer en zich extra vastzetten op huid waardoor je make-up echt NER-GENS meer naartoe gaat. Na de “baktijd” veeg je het overtollige poeder dat nog op je huid is achtergebleven weg met een make-up kwast. En tadaaa.. er zal een super-egale huid tevoorschijn komen. Wist je trouwens dat wij vrouwen deze techniek gestolen hebben van onze mede make-up-lovers uit de drag queen-community? YouTube Make-up Artist Heidi Hamoud toont je in haar tutorial hoe je zelf met de baking-techniek aan de slag kan.

Extra baktip : doordat je met een zeer grote hoeveelheid poeder aan de slag gaat, is deze techniek minder geschikt indien je veel lijntjes onder de ogen hebt. In dat geval kies je dan best voor de klassieke concealer zonder extra laagjes poeder. Of je kan kiezen voor een mineraal poeder onder de ogen : deze poeders bevatten geen talk en zullen daardoor ook minder in de lijntjes van je huid kruipen.

Tantouring: 

Streef je naar het perfect gecontourde gezicht à la Kim K maar heb je geen zin om elke ochtend uren voor de spiegel te staan en meerdere lagen make-up te dragen? Dan is tantouring misschien wel iets voor jou:  tantouring is eigenlijk net hetzelfde als contouring, maar dan met zelfbruiner. Je brengt dus zelfbruiner aan op die plaatsen waar je de donkere kleur van je contour zou aanbrengen: langs de haarlijn bij je voorhoofd, langs je slapen, onder je jukbeenderen en onder je kaaklijn. Na een paar uurtjes zullen de zelfbruinende ingrediënten zich ontwikkelen en zijn de eerste resultaten zichtbaar. Een techniek voor diegenen die het graag spannend houden;-). Let er dus op dat je niet teveel zelfbruiner in één keer gebruikt. Doordat de kleur zich pas in een later stadium ontwikkelt, heb je niet meteen zicht op het eindresultaat. Je kan dus beter de gewenste kleur opbouwen over een paar dagen heen.

Contouring, highlighting, strobing, bronzing, baking, tantouring,… it’s all happening right now. Wij zijn alvast benieuwd welke andere make-up trends de volgende generaties zullen inspireren. Want geloof het of niet, alles komt altijd terug.

Liefs,

Caroline en Palmira

redactie voorzien door BLUSH Bulletin