Het is bijna zomer en dat betekent: blote benen! Maar is je kleurtje er nog niet klaar voor? Dan zijn zelfbruiners je redder in nood. Ben je benieuwd hoe zo’n zelfbruiner nu eigenlijk werkt en of het niet schadelijk is voor je huid? Wij zochten het voor je uit!

Dit moet je weten over zelfbruiners

Reinigen

Voordat je een zelfbruiner aanbrengt, moet je eerst zorgvuldig je huid reinigen. Dit betekent ook alle make-up van je gezicht afdoen. Neem een douche en gebruik een scrub. Hierdoor zal de zelfbruiner langer op je huid blijven. Scrub al die dode huidcellen dus maar weg! Om strepen en vlekken te voorkomen, kan je ook best je benen scheren. Doe dit de dag voordien, om irritatie te vermijden.

Dit moet je weten over zelfbruiners

Hydrateren

Na een flinke douche is het belangrijk om je huid te hydrateren. Zelfbruiners werken namelijk niet zo goed op een droge huid. Gebruik voor én na het gebruik van een zelfbruiner een bodylotion en vergeet zeker de droogste plekken niet op je ellebogen, knieën en enkels. Eens de lotion is ingetrokken, kan je aan de slag met de zelfbruiner.

Dit moet je weten over zelfbruiners

Aanbrengen

Nu komt het moeilijkste deel: de zelfbruiner aanbrengen. Om te voorkomen dat je vlekken op je handen krijgt, gebruik je best een handschoen. Je kan een oud washandje of plastic handschoenen gebruiken om het product aan te brengen. Hiermee kan je het product gelijkmatiger verdelen over heel je lichaam. Maak draaiende bewegingen en sla geen plekjes over. Wil je je gezicht ook een kleurtje geven? Gebruik dan een speciale variant die hiervoor bedoeld is. Vergeet dan ook niet het product rond je ogen aan te brengen. Gebruik de overige zelfbruiner op je handschoen om je handen in te smeren.

Dit moet je weten over zelfbruiners

Ben je klaar? Laat het product intrekken voordat je je weer aankleedt. Het product kan namelijk vlekken op je kleren maken. Kom in de eerste 8 uur niet in aanraking met water en probeer niet te zweten. Je kan dus het beste een zelfbruiner in de avond gebruiken. Nadat het product is ingetrokken, zal het geen vlekken op kleding of lakens maken. Smeer je daarna regelmatig in met bodylotion om je huid niet uit te drogen.

Dit moet je weten over zelfbruiners - Flashmagazine

Feiten en fabeltjes

  • Feit: Het gebruik van een zelfbruiner is veiliger dan zonnen. UV-stralen van de zon of een zonnebank kunnen schade aan je huid verrichten. Het vergroot de kans op huidkanker. Het is dus veiliger om een zelfbruiner te gebruiken als je een bruin kleurtje wilt.
  • Feit: Regelmatig een zelfbruiner gebruiken, kan je huid irriteren of er kunnen ontstekingen ontstaan.
  • Fabel: Zwangere vrouwen mogen geen zelfbruiners gebruiken. Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen dat een zelfbruiner schade veroorzaakt aan de foetus. Als een zwangere vrouw een bruin tintje wilt, kan ze best de zon vermijden en een zelfbruiner kiezen.
  • Fabel: Een zelfbruiner beschermt je tegen de zon. In sommige zelfbruiners zit SPF, maar die beschermt je niet genoeg tegen de zon. Smeer dus regelmatig in met zonnecrème! Benieuwd of die van vorig jaar nog goed is? Dat check je dankzij onze tips!

Het is bijna zomer en dat betekent: blote benen! Maar is je kleurtje er nog niet klaar voor? Dan is zelfbruiner je redder in nood. Ben je benieuwd hoe zo’n zelfbruiner nu eigenlijk werkt en of het niet schadelijk is voor je huid? Wij zoeken het voor je uit! - Flashmagazine