Onlangs nog gaan zwemmen? Dan heb je het hoogstwaarschijnlijk ook gemerkt: tattoos zijn very much happening. Zag je die jonge papa pronken met de namen van zijn kroost elegant gekalligrafeerd op zijn rug? Of die voetbalfan die de liefde voor zijn club vereeuwigt met het embleem op zijn torso? Kriebelt het bij jou ook om een eerste tattoo te laten zetten, dan zit je wellicht met wat vragen. Hoe herken je een professionele tattooshop? Waarmee is de pijn te vergelijken? En welk ontwerp kies je? 

Tattootrends

Toegegeven, het is wat vreemd om over trends te spreken wanneer het over tattoos gaat. Een tattoo zet je immers voor het leven en dan hanteer je beter een langetermijnvisie in plaats van mee te surfen op de nieuwste hype. Toch zijn er ook in tattooland tendensen die veranderen. Waar tattoos er vroeger wel wat ruw konden uitzien, bekwamen steeds meer tattoo-artiesten zich in de zogenaamde fine line tattoos. Met haarfijne penstreken creëren ze reliëf in de tekening waardoor die als het ware uit je huid wordt opgelicht. Het resultaat is vaak verbluffend. Maar let wel op: beoog je zo’n verfijnd resultaat, stap dan niet eender welke tattooshop binnen. Ga op zoek naar referenties: vele artiesten hebben bijvoorbeeld een eigen Instagram-account of een website waar je hun werk kan bekijken. Ga zeker na of hun designs aansluiten bij jouw smaak. Je hoeft zeker niet de duurste te kiezen, maar de goedkoopste is ook geen slimme zet.

Keuzestress

Het ontwerp. Dat is uiteraard een strikt persoonlijke keuze, maar ook hier is er wel wat research vereist. Sommige artiesten hebben aan een half woord genoeg om een ontwerp te maken dat perfect bij jou past, anderen hebben dan weer wat meer begeleiding nodig of hebben liever dat jij zelf een tekening meebrengt. Zij maken er dan een soort stencil van op je huid die ze vervolgens overtrekken met inkt. Denk in ieder geval goed na over het ontwerp, de grootte en de plek op je lichaam. Impulsieve tatoeages leiden vaak tot spijt …

Pijn?

Of het pijn doet, een tattoo laten zetten? Dat hangt er een beetje vanaf: kies je ervoor om een stuk dunne huid te laten versieren – bijvoorbeeld aan de binnenkant van je arm, je knie of op je zij – dan zie je wel wat af. Gelukkig ben je dat achteraf snel vergeten. Op andere plekken valt het dan weer beter mee. Het voelt als een intense trilling, vergelijkbaar met een fikse schaafwonde.

Nazorg

Wat uiteindelijk het allerbelangrijkst is wanneer je een tattoo laat zetten, is de nazorg. Althans als je wil dat de kleuren lang mooi blijven. Volg dus goed de instructies van je tattoo-artiest: maak je tattoo regelmatig schoon en smeer hem goed in zodat hij niet uitdroogt. Blijf ook minimaal twee weken uit de zon!

 

DELEN