Zowel in make-up als in onze kleding maken we een groot onderscheid tussen koel of warm. Hierbij bepaalt de ondertoon van je huid welk kleurenpalet het beste bij je past. Blush helpt je het te ontdekken!

Het voordeel van de juiste tinten dragen? Het doet je huid, ogen en haren extra stralen. Omgekeerd laat de verkeerde kleur je er vermoeid en flets uitzien. Maar hoe ontdek je welk kleurenpalet het beste bij jou past? Dat leggen we je graag uit!

Koel of warm?

We haalden al kort aan dat we twee kleurtypen onderscheiden: koel en warm. Per definitie is een koele ondertoon van je huid eerder roze of blauwachtig, terwijl een warme ondertoon eerder geel of perzik van kleur is.

Deze kleuren passen bij jouw ondertoon - flashmagazine.be

Welk kleurtype ben jij?

Onze ondertoon wordt altijd een beetje verdoezeld door de boventoon van onze huid die voortdurend verandert. Dit door bijvoorbeeld te bruinen in de zon of door een bepaalde warmte waardoor je huid een andere kleur gaat aannemen. De ondertoon blijft wel altijd hetzelfde. Om te ontdekken welke ondertoon jouw huid heeft, kan je volgende trucjes toepassen:

1. Kijk naar je natuurlijke haar- en oogkleur

Een warme ondertoon wordt vaak vastgesteld bij mensen met:

  • bruine, notenbruine, zwarte of groene ogen
  • zwarte, bruine, rode of goudblonde haren

Een koele ondertoon wordt vaak vastgesteld bij mensen met:

  • blauwe, grijze of groenkleurige ogen
  • blonde, bruine, donkerbruine of zwarte haren, zonder gouden of rode tinten

2. Kijk naar je polsen

Hierbij kijk je voornamelijk naar de aders die over je polsen lopen. Zijn deze overwegend blauw, dan heb je een warme ondertoon. Zijn deze overwegend groen, dan heb je een koele ondertoon van huid.

Deze kleuren passen bij jouw ondertoon - flashmagazine.be

Welke kleur kleding

Je weet nu welke ondertoon je huid heeft, maar welke kleuren kleding passen hier nu bij? We hebben hieronder een kleurschema toegevoegd met de verschillende koele en warme kleuren. Hierbij hanteren we deze gouden regel: hoe meer blauw of zilver er toegevoegd is aan een kleur, hoe koeler de kleur. Hoe meer geel of goud er toegevoegd is aan een kleur, hoe warmer de kleur.

Het verschil tussen koele en warme kleuren
©Lida Thiry

Koele of warme tonen in make-up

Ook in je make-up kies je het best voor de kleur die het dichtst aansluit bij je ondertoon. Zo zorg je ervoor dat je een natuurlijke make-up look creëert en je er niet gaat uitzien zoals die ene verre tante die er altijd in slaagt om haar té bruin te schminken. Caroline legt in deze video nog een keer uit hoe je de juiste kleur make-up kiest.

Deze kleuren passen bij jouw ondertoon - flashmagazine.be

Zo, nu ben je voorbereid om goed te gaan shoppen en telkens de juiste kleuren uit de rekken te halen!

Liefs,
Palmira & Caroline