Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: een bad hair day. Je wordt dan geconfronteerd met futloos haar of een eigenwijs opspringende lok. Speciaal voor jullie overlopen we enkele tips om deze frustrerende bos haar weer in vorm te krijgen.

 

1 – Borstelen

haar borstelen

Borstelen zorgt voor gezond haar. Begin het onderaan te borstelen en werk naar boven toe om klitten te verwijderen. Eens de borstel goed door de haren glijdt van de hoofdhuid tot de uiteinden, kan je beginnen naar voor te werken langs de haarscheiding (als je er één hebt).

Werk traag achteruit richting kruin. Daarna draai je de borstelrichting om en borstel je het haar naar achter toe, wég van het gezicht, terwijl je achteraan begint en naar voren toe werkt. Het aantal bewegingen is niet belangrijk, wel dat je ervoor zorgt dat je in gelijke bewegingen borstelt van de hoofdhuid naar de haarpunten toe.

Doe dit zowel ’s morgens als ’s avonds.

 

2 – Krullenbos?

krullen haar

Voor een mooie krullenbos is de verzorging fundamenteel. Kies een shampoo en balsem die geschikt zijn voor dit type haar. Voorkom pluis door het haar niet bloot te stellen aan een hete föhn. Laat het haar zo mogelijk natuurlijk opdrogen of gebruik anders een droger met koele lucht. Verder is het belangrijk om je haar eens per week te verwennen met een masker voor krullend haar. Ook producten op basis van olie zijn heel geschikt voor een krullenbol. Voor de styling gebruik je een stylingmousse die je met je handen in het haar knijpt. Als finishing touch kan je nog wat glansspray aanbrengen. Vermijd, als het even kan, haarlak. 

 

3 – Te vaak wassen, slecht voor je haar?

vettig haar

Nee hoor, je haar vaak wassen is niet slecht voor je haar. Tenminste als je de juiste producten gebruikt. Wanneer je je haar elke dag wast met een agressieve shampoo dan zul je daar op den duur wel iets van merken. Als het echter een product is dat rijk is aan proteïnen en andere voedingsstoffen, dan kan je haar daar zelfs baat bij hebben. Maak maar eens vergelijking met je oksels. Dat is ook huid en haar. En daar was je je toch ook elke dag? 

 

4 – De juiste shampoo

Shampoo kiezen

Je hoeft ook niet per se geregeld van shampoo te veranderen. Het hangt ervan af wat je ervan verwacht. Wil je dat hij jouw kapsel vooral fris doet ruiken? Ons reukorgaan went inderdaad aan een geurtje. En dus kan het geen kwaad om eens over te schakelen naar iets anders. Maar belangrijker dan het geurtje is het feit dat je kiest voor producten die bij jouw haarsoort passen. Het kan natuurlijk zo zijn dat je haar op bepaalde momenten droger is, of vetter, en dan is het altijd aangewezen om op die veranderingen in te spelen. 

 

5 – Hoofdmassage? 

hoofdmassage
 

Behandel ook je hoofdhuid met zachtheid. Masseer je die tijdens het wassen met je vingertoppen (en niet met je nagels).

 

6 – Na de wasbeurt

handdoek rond haar

Wikkel nat haar na het wassen in een handdoek zonder het energiek droog te wrijven en haal je vingers er doorheen om eventuele klitten te verwijderen. Gebruik een kam met grove tanden en kies een borstel met ronde uiteinden die zo min mogelijk frictie veroorzaakt.

 

7 – De verzorging van je haar begint aan tafel

GEZONDE voeding

Je hoeft slechts een paar simpele voedingsregeltjes aan te houden om ervoor te zorgen dat je haar gezond blijft (of wordt). Zorg ervoor dat je dagelijkse voedingspatroon gebalanceerd is en rijk is aan proteïnen (de bouwstenen voor je haar) en koolhydraten. Vis, vlees, eieren en kaas (let op dat je niet overdrijft met vetten) zijn belangrijke proteïneleveranciers. Dof en ongezond haar kan ook duiden op een gebrek aan (onverzadigde) vetzuren die te vinden zijn in olijfolie. Zorg ervoor dat je voedingsmiddelen binnen krijgt die rijk zijn aan ijzer zijn. Bloedworst bijvoorbeeld. Drink bovendien voldoende water of vruchtensap (zonder suiker). Dat is ook de ideale remedie tegen vet haar.

 

8 – Bescherm je haar tegen de zon

zonnehoed

Bescherm je haar tegen de zon met een hoed of pet of gebruik een product met een UV-filter. Sla verder nooit het gebruik van een conditioner over. Die voedt het haar en beschermt het tegen warmte en de zon. Het maakt het haar bovendien gemakkelijk kambaar, waardoor je frictie zoveel mogelijk voorkomt.