Elk jaar hoop je dat-ie uitblijft, maar hij blijft terugkomen: jouw fa-vo-riete koortslip. En je bent niet alleen hoor. Ongeveer één Belg op vijf heeft regelmatig last van koortsblaasjes. Maar wat doe je er nu eigenlijk aan? Wij geven je enkele tips!

Het zijn vooral jongeren die last hebben van deze uitslag, die officieel de benaming herpes labialis kreeg. Dan mag je als zestienjarige voor het eerst naar een fuif, en daar sta je dan te koekeloeren met je koortslip. Alle knapperds trekken met een wijde boog om je heen. En je zal het moeilijk geloven maar dat is maar goed ook. Want wie eenmaal ‘besmet’ is, heeft het virus namelijk voor de rest van zijn leven opgesloten in de zenuwstellen. Van tijd tot tijd wordt het actief en gaat dan via de zenuw naar de huid. Altijd naar dezelfde plek. Vanaf dat moment is het virus besmettelijk.

Wanneer is dit pijnlijke blaasje besmettelijk?

koortslip-Flashmagazine

Een koortslip – het actief worden van het virus – treedt trouwens niet alleen op bij een verhoogde lichaamstemperatuur. Ze kan worden uitgelokt door bijvoorbeeld zonlicht, kou, wind, menstruatie, vermoeidheid, wondjes of griep. Het begint met een tintelend, jeukend of branderig gevoel op de grens tussen de lip en de huid eromheen. Al in deze fase is een koortslip besmettelijk. Na enkele uren tot dagen ontstaan er pijnlijke blaasjes. Die zijn gevuld met helder vocht. De blaasjes gaan stuk, het vocht gaat eruit en er ontstaat een wondje. Op het wondje komt een korstje, meestal gelig van kleur. Het korstje valt er na een paar dagen af. De huid eronder is gaaf, en het besmettingsgevaar is voorbij.

De koortslip geneest dus vanzelf in 7 tot 10 dagen en laat geen littekens na. Vooral het vocht in de blaasjes geeft een groot besmettingsrisico voor anderen. Maar je kunt ook bij jezelf de besmetting overbrengen: van de mond naar bijvoorbeeld een oog. Niet iedereen die besmet is met het virus, krijgt een koortslip. Waarom is niet bekend. Een koortslip ontstaat maar bij 10-20 procent van de mensen die het virus bij zich dragen. De resterende 80-90 procent krijgt geen koortslip, maar kan wel anderen besmetten. Dit komt doordat het virus van tijd tot tijd ongemerkt actief is in de mond of keel.

Een koortslip? Dat is geen kus voor jou!

Koortslip

Een goede hygiëne is dus belangrijk, Maar verder is hiertegen weinig te doen. Probeer te voorkomen dat uitlokkende factoren een kans krijgen. Zorg voor voldoende weerstand. Dus voor een goede conditie: neem voldoende (nacht)rust, rook niet, eet gezond en sport regelmatig. Bescherm de lippen door ze vet te houden met lippenbalsem of vaseline. Was altijd de handen met zeep voor en na aanraking van de koortslip. Raak anderen zo min mogelijk aan. Kom met de koortslip niet te dicht bij baby`s en jonge kinderen – niet zoenen, niet knuffelen. Breng een middel tegen koortslip alleen aan op de pijnlijke plek of de blaasjes. Smeer het niet uit, want dan kan het virus juist verspreid worden.

Kan je er iets aan doen?

koortslip-4

Een besmetting met het herpesvirus is niet te genezen. En helaas, er zijn geen middelen die een koortslip kunnen voorkomen, al wordt dat wel eens gedacht. Maar, er zijn bij de apotheek middelen te koop die de genezingsduur met een paar dagen kunnen inkorten.

Een voorwaarde is wel dat je daarmee begint zodra de tinteling en roodheid opkomt. Het gaat om een aanstipvloeistof, crème, gel of olie met zinksulfaat of zinkoxide. Zo`n middel bevordert het indrogen van de blaasjes en bestrijdt de jeuk. Een gel is makkelijk in gebruik, een crème is lekker zacht. Een gel met zinksulfaat is kleurloos, een olie met zinkoxide is wit. De zinkolie is prettig vanwege de smeerbaarheid, maar is cosmetisch niet zo aantrekkelijk omdat het wit is. Maar ‘s nachts kan het goede diensten bewijzen. Neem bij elke nieuwe aanval ook een nieuwe tube. Een aangebroken tube is maar beperkt houdbaar. Deel een tube niet met anderen, vanwege het besmettingsrisico.

Er bestaan ook patches die de optimale omstandigheden creëren voor het herstel van de wondjes en het ontstaan van korstjes voorkomen.

Lippen weer helemaal genezen? Tijd om je lippen te laten stralen! Palmira en Caroline van Blush Academy geven tips om jouw lippen helemaal kissproof te maken.