Als er deze winter één item niet mag ontbreken in de garderobekast van de mannen, dan is het wel de coltrui. Mooi zo, want ze geeft je de mogelijkheid om stijl, comfort en bescherming tegen het ruige Vlaamse weer te combineren. 

Voormalig Apple-CEO Steve Jobs beschouwde een immer zwarte coltrui als zijn werkuniform. Bij voorkeur waren ze van het merk St.Croix. Het feit dat hij vrijwel altijd dezelfde basic trui droeg, wil allerminst zeggen dat hij geen smaak had of oog voor kwaliteit. Toch zijn deze turtlenecks niet voor iedereen geschikt. Ze zorgen dan wel voor een prachtige, klassieke look en ze kunnen erg veelzijdig zijn. Maar iemand met een korte nek en/of een erg rond “maan”-gezicht, kan er maar beter voorzichtig mee omspringen. Al snel zal de nek dan onbestaand lijken. Ondertussen wordt er op diverse mode-fora druk gediscussieerd. De ene trendy man meent dat je best alle coltruien uit je dressing bant, de andere is er van overtuigd dat je er minstens vijf moet kopen, die je vlotjes kunt combineren en variëren met zowat alles wat er in je kleerkast hangt.

Coltrui

Startpunt van veel outfits

De col ziet er nogal afgeborsteld en serieus uit. Net daarom is het een goed alternatief voor een hemd om onder een vest of kostuum te dragen. Zeker als je kiest voor de populairste kleuren, zoals marine, zwart of antraciet. Je ziet er dan wel formeel uit, maar toch juist dat tikkeltje anders. Eigenlijk is een rolkraagtrui pas echt modieus als ze een opvallende tint heeft – rood, hemelsblauw of geel – en net wat te groot is. Kies voor een oversized model en draag het bovenop een strakke jeans in combinatie met stijlvolle sneakers. Nog een suède jasje erop en het ziet er zelfs enigszins stoer uit.

Voor de skiliefhebbers is deze revival ook al goed nieuws. Deze truien die de hals bedekken, zorgen er namelijk voor dat je lekker warm blijft, terwijl ze niet storen in je bewegingsvrijheid. Je krijgt veel minder last van keel- en longontstekingen of andere ongemakken. Eenmaal de dikke ski-jas uitgetrokken, sta je er weer helemaal hip op, daar in die après-skibar. De meeste coltruien hebben trouwens als grote voordeel dat ze van een heerlijk zachte stof gemaakt zijn. Ook anderen zullen het daarom fijn vinden om tegen deze trui aan te kruipen. En dus moet de rolkraagtrui standaard onderdeel uitmaken van de uitrusting van de wintersporter.

DELEN