Nooit was vintage zo actueel. Zowat alles heeft wel een “heruitgave” van een iconische voorloper. Bij horloges is dat niet anders. Alsof je je opa’s uurwerk hebt geërfd. Nieuwe technologie in een oud jasje. We hielden enkele betaalbare, absoluut unisex draagbare vintage horloges aan de pols. Heb je even tijd? 

Henry London Automatic Sport 

Het Britse huis Henry London, gekend om zijn betaalbare vintage look horloges, heeft sinds een paar jaar, naast zijn Quartz collectie, ook een automatic lijn. Een groot succes, bleek. Alle modellen waren in geen tijd uitverkocht. Een tijdje geleden kwam de nieuwe collectie automaatjes op de markt, waaronder dit sportmodel. Het werd een knappe tijdsmeter: een deels vergulde, deels geborstelde kast die 42 mm meet, met geschroefde kroon. Het uurwerk is voorzien van een waterbestendige siliconen band met realistische lederlook. De wijzerplaat geeft inkijk in het open hart van het binnenwerk, dat de trotse naam Miyota draagt. Het robuuste, accurate werkpaardje heeft haar sporen verdiend bij andere Japanse topmerken zoals Seiko en Citizen. De hour markers kregen een royale ‘lumo infill‘-behandeling. De kleur navy blue geeft het geheel een sportief karakter waarmee je je ook op een deftig feest mag vertonen. Je krijgt echt veel waar voor je geld, daar kan je je klok op gelijkzetten. Richtprijs: € 300.

De 3 mooiste vintage horloges - Flashmagazine
© Henry London

Tissot Heritage Visodate Automatic 

Onder de vleugels van moederschip Swatch Group, wellicht een van
de grootste horlogehuizen uit het mooie Zwitserland, staat Tissot voor betrouwbaarheid en duurzaamheid. Omdat ze zowat alles in eigen beheer fabriceren, zijn deze Swiss Made horloges best betaalbaar. De Visodate heeft een kast van 40 mm en een doorkijkglas aan de achterkant. Het concept is gebaseerd op horloges van Tissot uit de jaren ’52 en ’60. Op de wijzerplaat vind je het oude logo van Tissot dat aan vervlogen tijden herinnert. De dauphin wijzers zijn een echt kenmerk van deze topreeks. De day/date zit er standaard op en is een leuke complicatie. Het ETA binnenwerk is het meest gebruikte mechanische motortje in Swiss Made uurwerken. Zit ook in eigen huis. Handig dus. De lederen band maakt het geheel af. Richtprijs: € 570.

De 3 mooiste vintage horloges - Flashmagazine
© De Bijenkorf

Hamilton Ventura Quartz 

Voor het eerst gelanceerd in 1957. De eigenzinnige kast veroverde meteen de wereld. Ze heette toen nog electric. Het was ’s werelds eerste elektrisch aangedreven horloge. Een échte klassieker dus. Het iconische design staat voor stijl en durf, en lag aan de basis van de typische moderne vormgeving uit het midden van de vorige eeuw. Je houdt ervan, of niet. Maar mooi is het wel, los van smaak en tijdsgeest. Dit model heeft een vergulde kast en een verfijnde lederen band die garant staat voor jarenlang draagplezier. De wijzerplaat werd versierd met de kenmerkende zigzaglijn, die uiteraard refereert naar de geschiedenis en het pioniersschap van het uurwerk. Durf jij het aan? Richtprijs: € 795. 

De 3 mooiste vintage horloges - Flashmagazine
© REEDS Jewelers