Wanneer het winter wordt, gaan we in allerijl op zoek naar een degelijke winterjas. Een wereld op zich, blijkt. Waarop moet je letten bij de keuze van een warme jas? Ga je voor high fashion? Probeer je de combi te maken tussen functioneel en modieus? Of mag het een echte warmhouder zijn? We trokken eens wat jassen aan en voelden dat het goed was. Kies samen met ons je perfecte winterjas!

Warm

Daar kunnen we kort in zijn: een winterjas moet warm zijn, of je nu modieus bent of niet. Daarbij, de stoere look van stevige winterjassen is altijd een modeblijver. Let erop dat je een rijk gevoerde jas hebt. Er is een grote keuze uit types opvulling, maar dons scoort altijd het beste. De polyester variant kan aardig mee, maar heeft het nadeel dat het na verloop van tijd een beetje minder volumineus wordt. Voordeel is dan weer dat deze versie geen pluimen verliest, wat je bij een donsjas soms wel hebt. Dat stoort niet echt, maar weet dat het onvermijdelijk is.

Do’s en dons: kies jouw perfecte winterjas - Flashmagazine

Wol

Als je een koukleum bent, zou je best een wollen jas overwegen. Dit natuurlijke materiaal houdt al eeuwen mensen warm. Nadeel is: als het dan eens iets warmer wordt, boven de 3 graden meer bepaald, het vaak te warm aanvoelt. En dat zweterige voelt al snel oncomfortabel aan. Soms kan een wollen jas dan ook erg jeukerig aanvoelen.

Do’s en dons: kies jouw perfecte winterjas - Flashmagazine

Door dik en dun

Verstandig is een dikke én een dunne winterjas in huis te hebben. Dunne versies zijn vaak donsjassen die minder dik gevoerd zijn en ideaal dienst doen in tussenseizoenen. Je bent er voor, of je bent er tegen. Een goede donsjas, dik of dun, is vaak prijzig, maar je hebt er wel veel plezier van. Licht om dragen en supercomfortabel.

Do’s en dons: kies jouw perfecte winterjas - Flashmagazine

Waterdicht

Winters zijn niet altijd koud. Vaak verregenen ze bij zachtere temperaturen. Daarom kies je best een exemplaar dat waterdicht is. Zo hou je het altijd droog. Eens je nat bent, krijg je het vaak koud. Vermijden dus. Een jas die waterafstotend is, doet het best zijn dienst.

Do’s en dons om een warme mantel te vinden - Flashmagazine

Vorm

Alhoewel het persoonlijk is, blijft vorm erg belangrijk. Een winterjas moet namelijk perfect passen. Niet te groot, zeker niet te klein. Een ruime jas laat vaak veel warmte verloren gaan, terwijl je je in een te eng, aansluitend exemplaar niet voldoende kunt opwarmen. Lucht tussen jas en je lichaam is essentieel. Die zorgt er namelijk voor dat je warm krijgt, en blijft. Heren dragen vaak een jas die onderaan aansluit, terwijl vrouwen meer een getailleerd model kiezen, eventueel met riem voor meer accentuering.  

Do’s en dons om een warme mantel te vinden - Flashmagazine

Ga eens passen in een lokale winkel in jouw buurt om je perfecte winterjas te vinden. Je vindt er beslist je gading. Houd het warm!