Het coronavirus strooide heel wat roet in het eten van de expo’s en tentoonstellingen in onze regio, zo ook in Modemuseum Hasselt. De eerder aangekondigde expo Activewear, die de relatie tussen mode en sport illustreert, werd daarom naar een latere datum verschoven. Maar daarin zag Modemuseum Hasselt een opportuniteit om in hun uitgebreide eigen museumcollectie te duiken.  En dat leverde meer dan voldoende stof op voor een nieuwe en verrassende expo, letterlijk en figuurlijk!

Collectieverhalen onthuld

Wat zegt een verdwenen knoop op een mantel, een strakke jurk in een felle kleur, een verborgen zakje in een gilet of een maatpak in fijne wol over iemand? Dat is het uitgangspunt van deze nieuwe tentoonstelling.
De jurken, hoeden, sieraden en schoenen die Modemuseum Hasselt bewaart, werden geselecteerd, gedragen en gekoesterd en zijn verbonden met herinneringen, emoties en avonturen. In de najaarsexpo DRESS.CODE. gaat Modemuseum Hasselt in het eigen, rijkelijk gevulde archief op zoek naar die bijzondere anekdotes rond schoonheid, hoop, zelfvertrouwen, klasse en levensstijl.

Rei Kawakubo voor Comme des Garçons, herfst-winter 2016-17 © Catwalkpictures/ Etienne Tordoir
Rei Kawakubo voor Comme des Garçons, herfst-winter 2016-17
© Catwalkpictures/ Etienne Tordoir

Anonieme stukken en iconische objecten

De tentoonstelling wisselt talloze anonieme stukken af met iconische objecten van designers en modehuizen zoals Comme des Garçons, Raf Simons, Alexander McQueen en Yves Saint Laurent. Verder stelt het museum enkele recente aanwinsten voor het eerst tentoon. Een inspirerende expo die je ongetwijfeld ook inzicht geeft in je eigen ‘dresscode’.

Raf Simons, herfst-winter 2018-19 © Catwalkpictures/ Etienne Tordoir
Raf Simons, herfst-winter 2018-19
© Catwalkpictures/ Etienne Tordoir

Nooit getoonde objecten

Schepen van cultuur, Joost Venken ziet de tentoonstelling als een uitgelezen kans om de collectie op een andere manier te bekijken. “De collectie van Modemuseum Hasselt omvat zo’n 18.000 stukken. De expo biedt ons een mooie opportuniteit om verhalen die verloren dreigen te gaan te verzamelen en te vertellen. In functie van de expo zal er bovendien ook bijkomend objectgericht onderzoek worden uitgevoerd. Verder zullen we ook een aantal objecten tonen die nooit eerder werden vertoond. Nieuwe aanwinsten, maar ook stukken die door hun mindere staat, de tentoonstelling nooit halen. DRESS.CODE. biedt bezoekers dus een ideale gelegenheid om hun schoonheid te herontdekken …”

Op de website www.modemuseumhasselt.be vind je alle informatie over openingsuren, rondleidingen, aangepaste programma’s voor kinderen, gezinnen en scholen. 

Van 1 oktober tot en met 9 mei 2021.
Modemuseum Hasselt, Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt
modemuseum@hasselt.be
www.modemuseumhasselt.be

 

DELEN