Duurzaamheid is niet langer een modewoord, het is een levenswijze. Toch hebben we het niet altijd onder de knie. Alles begint bij het winkelproces. Hoe pak je het aan? Wat betekent ‘betaalbaar’ voor jou? Waarop let je bij een aankoop? We trokken de kleerkast open en hingen een paar makkelijke duurzame modetips in de rekken.

Plan het shoppen

Waar ga je heen? Wat wil je kopen? Wat heb je echt nodig? Vragen die je best op voorhand afvinkt alvorens je op pad gaat. Anders word je een ongeleid projectiel dat in het wilde weg koopt, zonder het grotere geheel te zien. En vooral een flink gat slaat in het budget. Wees creatief en durf te investeren in duurzame stuks. Kleding van fijne materialen gaat langer mee dan een wegwerp T-shirt dat een avondje stappen amper overleeft. Zet eerst je shopbudget vast en werk er naartoe. Je portemonnee dankt je.

Duurzame modetips: opgeruimd staat je goed - Flashmagazine

Materialen: check!

Durf te snuisteren doorheen de rekken en overtuig je in alle rust van de kwaliteit. Voelen aan stof is vaak de beste parameter. Comfort en vormhoudbaarheid zijn altijd goede raadgevers. Wat je handen niet aangenaam kan overtuigen, wordt wellicht niet, of met tegenzin, gedragen. Ook hier geldt: soms iets duurder, vaak veel beter.

Duurzame modetips: opgeruimd staat je goed - Flashmagazine

Fast fashion is a no-go

Toegegeven: nog snel dit leuke topje of deze knappe broek voor een paar euro’s. Toch sta je er beter even bij stil of je er wel echt plezier van gaat hebben, wat de impact is op het milieu, of het je wasmachine overleeft. Daarnaast is er ook nog zoiets als ‘de ethiek van het fabricageproces’. Denk eraan voordat je je bankkaart in het betaalapparaatje steekt. 

Duurzame modetips: opgeruimd staat je goed - Flashmagazine

Eco

Iedereen is ermee bezig. Het is geen hype. Wat je ook koopt of draagt, los van iedere moraal is er altijd een ecologisch aspect. Zorg dragen voor onze planeet is het hoogste goed. Dan is wasdraaddroog een goed uitgaanspunt. Droogkasten zijn energieverslindend en niet bepaald lief voor je wasgoed én energiefactuur. Ook het milieu loopt schade op. Droog je was, als het even kan, in open lucht of onder een afdak, aan een droogrek of in een goed verluchte ruimte. De geur van versgewassen, wasdraaddroge kleding is altijd een feest voor je neus. En gaat veel langer mee!

Duurzame modetips: opgeruimd staat je goed - Flashmagazine

Swappen

Het is al een tijdje hip, maar je zou ervan versteld staan hoeveel mensen kleding ruilen, of er eigenlijk vanaf willen. Kleding in topconditie, vaak nieuw welteverstaan. Organiseer een leuk feestje met je vriendinnen en vraag hen spullen mee te brengen die ze niet meer dragen. Wedden dat je zo je perfecte stuk dat je altijd al wilde op de kop kunt tikken voor twee keer niks? Ruilen toegestaan!

Duurzame modetips: opgeruimd staat je goed - Flashmagazine

Nu is het aan jou om aan de slag te gaan met deze duurzame modetips!