Mannen durven al eens dromen van een duur horloge. Komt goed uit, want wij spotten het meest gecompliceerde uurwerk ter wereld. De exacte prijs is niet gekend, maar zou zo rond de 2,7 miljoen dollar liggen. Over de oplage is evenmin iets geweten, maar er is er al zeker één van verkocht. Wij hebben het over de Franck Muller Aeternitas Mega 4.

Het meest gecompliceerde uurwerk ter wereld - Flashmagazine
© Franck Muller

Complicaties

Wat zijn dat nu precies, complicaties? Heel eenvoudig. Dit zijn de verschillende functies op en in een mechanisch horloge. De meest gangbare die wij kennen zijn: een datumaanduiding, een secondewijzer, een dagaanduiding, een chronometer, maan- en zonnestand en een tweede tijdzone in een uitzonderlijk geval. Wel, in de Franck Muller Aeternitas Mega 4 vind je maar liefst 36 complicaties, waarvan 25 zichtbaar. Het uurwerk bestaat uit 1.483 handgemaakte onderdeeltjes. Het duurt ongeveer 5 jaar om dit topstuk te maken en te assembleren, hoogstpersoonlijk door de Master Watchmakers of Genthod. De Aeternitas is al jaren de recordhouder van aantal complicaties, wetende dat het uurwerk slechts 42 mm breed is, en maar 19 mm hoog. Past dus ook rond jouw pols!

Het meest gecompliceerde uurwerk ter wereld - Flashmagazine
© Franck Muller

Wat kan een Aeternitas allemaal?

De Aeternitas is uitgerust met een Tourbillon, rattrapante flyback chronograaf via een enkele drukker, grande en petite Westminster carillon met 4 hamers en 4 gongs met automatische opwinding, eeuwigdurende kalender, tijdvereffening, twee extra tijdzones, een 24 uur aanduiding, gangreserve aanduiding voor uurwerk en slagwerk, retrograde datum, dag, maand, maanfase, (gewone) tijd via uren en minuten en een schrikkeljaaraanduiding. De schrikkeljaaraanduiding houdt ook rekening met jaartallen deelbaar door 100 (geen schrikkeljaar) en jaren deelbaar door 100 én 400 (wel een schrikkeljaar). Met de Aeternitas Mega 4 lijkt Franck Muller de naam ‘Master of Complications‘ dus daadwerkelijk te verdienen!

Het meest gecompliceerde uurwerk ter wereld - Flashmagazine

Nu je weet wat het meest gecompliceerde uurwerk ter wereld is, ben je misschien ook benieuwd naar 3 andere iconische exemplaren?