Mensen herken je aan hun schoenen wordt wel eens gezegd. Klopt helemaal. Als je eenmaal je perfecte schoenen hebt gevonden, hou je ze dan ook graag zo lang mogelijk mooi. Zeker in het najaarsseizoen. Een goed onderhoud is dan heel belangrijk. Immers, je hebt meer dan één paar. Dan is het leuk dat je vaak kan afwisselen en je voetvriendjes knap staan te blinken in het rek. We vertellen je hoe je jouw schoenen in topconditie houdt in een aantal stappen. Volg je mee?

Voorkom schade

Daar begint alles mee. Pas op je schoenen en draag ze niet op plaatsen waarvoor ze niet geschikt zijn. Een stevige boswandeling eist andere schoenen dan een avondje uit. Lederen onderzool? Blijf uit het water. Bij onverwachte natheid is er geen man overboord. Rustig laten drogen, maar nooit op de verwarming. Zet ze koel en uit de zon en geef ze de tijd. 

Hou je schoenen in topconditie - Flashmagazine

Slijtage

Leer heeft fantastische kwaliteiten. Het is mooi, maar niet onverslijtbaar. Toch kan je de levensduur aanzienlijk verlengen door je schoenen de juiste liefde en zorg te geven. Een gedragen schoen is misschien zelfs nog mooier dan een splinternieuwe. Leer mag er geleefd uitzien, zolang het maar verzorgd is. Geef het model ook de tijd zich aan te passen aan je voet, want schoenen worden soepeler met de tijd. 

Hou je schoenen in topconditie - Flashmagazine

Schoon maakt mooier

Leer moet je, indien vuil, schoonmaken. Met een zachte, droge doek of een borsteltje veeg je het leeuwendeel van het vuil weg. Als het vuiler is, gebruik je een vochtige doek met een milde, zuurvrije handzeep. Zadelzeep is ook een probaat middeltje. Zoutvlekken verwijder je met een mengsel van 2/3 water en 1/3 azijn. Breng aan op de witte randen en wrijf totdat ze zijn verdwenen. Als ze schoon zijn laat je ze wat drogen, indien nodig. Belangrijk is dat je je schoenen inwrijft met schoensmeer van exact dezelfde kleur als de schoen zelf. Kleurloos mag ook. Laat een beetje drogen en poets dan op met een neutrale borstel. Als finale toets wrijf je ze na met een wollen doek of een vezeldoek. Door snel te wrijven ontstaat er glans. Voor suède en nubuck bestaan er trouwens speciale borstels. Lak veeg je gewoon schoon met een klamme doek. 

Hou je schoenen in topconditie - Flashmagazine

Passen

Wie het schoentje past, trekt het aan. Een wijsheid die vooral belangrijk is bij een aankoop. Schoenen die niet zitten in de winkel, mag je niet kopen. Ongeacht wat de ijverige verkoopster of verkoper zegt. Toegegeven, degelijke schoenen moet je ‘indragen’, maar breedte en lengte zijn niet oneindig uitzetbaar. Dus als je tenen gekruld zitten, komt dat nooit goed. En te smal, is en blijft te smal. Het verhaaltje met de inlegzool, is zelden een redmiddel. Eerder een lapmiddel. Vermijd het best. Koop je schoenen ruim genoeg, maar niet te ruim. Je voet laten meten, kan nooit kwaad. Sommige modellen en merken vallen groter of kleiner. Je schoenspecialist weet je dat meestal te vertellen. Door de band genomen is een centimeter extra ruimte tussen je langste teen en de schoenpunt best aan te houden. Bij een valse neus is dat uiteraard meer. Suède is soepeler en zet zich snel naar je voet. Maar je kan je schoen ook uit model halen door ‘m te klein of te groot te kopen. Kortom: kies jouw perfecte maat. Sommige merken werken met halve maatjes en dat kan soms handig zijn. 

Hou je schoenen in topconditie - Flashmagazine

Anti-slip

Vaak laten mensen onder een lederen zool een anti-slipzooltje zetten. Naast het feit dat het niet gratis is, zorgt dit er ook voor dat je schoenzool trager droogt. Dat kan het leer beschadigen, of zelfs doen schimmelen. Dus de meningen zijn verdeeld over dat thema. Toch is een lederen onderzool fijn om op te lopen, je moet er alleen niet mee door de sneeuw bijvoorbeeld. Daar zijn andere schoenen voor.

Onderhoud schoen - Flashmagazine

Afwisselen

Wissel vaak af. Draag schoenen nooit langer dan twee dagen. Dagelijks een ander paar kiezen, is nog beter. Zo blijven ze altijd mooi en kunnen ze je lichaamsvocht, dat je via je voeten verliest (en dat is heel wat, je zou verbaasd zijn), netjes kwijt. Op deze manier blijven de schoenen fris en heb je je stappers véél langer. Want ook je schoenen moeten rusten. 

Nu je weet hoe je jouw schoenen in topconditie moet houden, kan je weer op jacht om het juiste paar te vinden. Wij vertellen je alvast welke modellen er zeker in de kast van een man moeten staan!