De 31-jarige Loredana Falone uit Houthalen-Helchteren stampte het succesvolle Belgische fair trade label Wearable Stories uit de grond. Met een winkel in Hasselt, Antwerpen én online is deze dame dan ook de uitgelezen persoon om wat vragen aan te stellen over mode. Ze deelt met plezier haar visie.

Wat er deze herfst/winter én het hele jaar door trendy is, en naar wie je kan kijken voor stijlinspiratie vertelde Loredana Falone al in Flash, Puur en Ziezo Magazine deze maand.

Is er veel veranderd in de modewereld ten opzichte van vroeger?

Er is vooral veel veranderd op het vlak van fair trade en ecologische mode. Door deze overgang zijn zelfs grote ketens onder druk komen te staan en doen ze hier gelukkig ook aan mee. Ze dragen hun steentje bij op verschillende manieren.

INTERVIEW: designer Loredana Falone - Flashmagazine

Wat vind je ervan dat er zoveel verschillende stijlen bestaan?

Een leuk gegeven! Er zijn zoveel verschillende soorten personen die elk hun eigen stijl bepalen. Ik vind dat je kleding een reflectie is van je persoonlijkheid. Elke keuze op gebied van kleding zegt iets over jezelf. En dat kan best verschillen van dag tot dag. Sommige dagen sta ik bijvoorbeeld op en heb ik zin om iets enorm meisjesachtig te dragen. Dan trek ik een jurkje aan met hakken eronder. De volgende dag kan het zijn dat ik meer zin heb in een stoere look. Dan ga ik voor mijn washed jeans met een basic wit T-shirt en mijn enkellaarsjes.

Zou je eerder trends volgen of je eigen ding doen?

Vooral je eigen ding doen! Combineren met trends is ook mooi natuurlijk, maar enkel als je je er goed in voelt. Trends komen en gaan en de kans dat je volgend seizoen geen zin meer hebt om dat stuk te dragen, is redelijk groot. Het is mij zeker ook al overkomen! Toch is het leuk om de trends te volgen, maar niet met je volledig shopbudget van het seizoen. 

INTERVIEW: designer Loredana Falone - Flashmagazine

Wat is jouw ultieme modetip?

Keep it simple but significant‘. Meestal zijn de meest eenvoudige items de meest stijlvolle. Kies dan ook voor mooie, kwalitatieve items die goed zitten en meerdere seizoenen meegaan. Durf ook eens te gaan shoppen in tweedehandswinkels, zeker in de grote modesteden. Ik heb in zulke winkels in Parijs en Milaan al mooie items op de kop kunnen tikken voor een leuke prijs!

Heb je advies voor iemand die ook in de mode-industrie wil beginnen?

Het is een uitdagende wereld met veel ups & downs. Mijn advies is tweedelig: zorg voor een uniek concept dat aanspreekt en wijk hier niet van af. Hoe meer je vasthoudt aan je eigen waarden en vooropgestelde normen, hoe geloofwaardiger je overkomt en hoe motiverender dit ook werkt voor jezelf. En ten slotte: hard werken en blijven volhouden! Je eigen modelabel opstarten ziet er voor de buitenwereld rooskleurig uit, maar is echt heel hard werken, doorzetten, en ondanks tegenslagen die je pad kruisen, blijven geloven in jezelf en je product. En dan daarbovenop nogmaals: heel hard werken, haha!

INTERVIEW: ontwerpster Loredana Falone geeft haar visie op mode - Flashmagazine

Twee meiden die ook heel wat over mode weten zijn de dames van Totally Two. Zij geven hun shopadvies prijs