Zes maanden lang kun je in het Hasseltse stadhuis – ook bekend als ’t Scheep – juwelen van jonge ontwerpers bewonderen. De studenten Juweelontwerp en Edelsmeedkunst van de Hasseltse PXL-MAD hogeschool stellen er deze dagen met trots hun werk tentoon. Zo ook de getalenteerde Zuid-Afrikaanse ontwerpster Madeli Viljoen (28), die in 2019 haar vaderland achterliet om in Hasselt te komen studeren. 

Hoe ben je in Limburg beland?

Ik ben afkomstig van Pretoria, de hoofdstad van Zuid-Afrika, maar in 2019 ben ik naar Hasselt verhuisd om er de Master in Object & Jewellery aan de PXL hogeschool te volgen. Deze opleiding heeft wereldwijd een heel goede reputatie in de hedendaagse juwelenwereld.  Vandaar mijn keuze!

Hoe bevalt het leven jou in Hasselt?

Heel erg goed!  Ik studeerde af in de zomer van 2020 en zelfs na een zwaar jaar in Corona-lockdown, was ik aangenaam verrast door de gezelligheid van de stad Hasselt en de warmte en steun van de mensen die ik er heb ontmoet. Ik ben zelfs zo verliefd op Hasselt dat ik me heb ingeschreven voor een andere de opleiding Beeldhouwkunst van PXL-MAD; die volg ik nu.

Waar haal je de inspiratie voor je werk?

Mijn afstudeerwerk dat tentoongesteld staat in ’t Scheep, is ontstaan uit de nostalgie naar de afnemende natuurlijke fauna van mijn thuisland Zuid-Afrika. De juwelen staan symbool voor veranderingen in de natuur die werkelijkheid zouden kunnen worden als mensen doorgaan met de ernstige milieuvervuiling in mijn vaderland.  

Hoe zou je je collectie omschrijven? 

Mijn werk bestaat uit juwelen van handgeblazen glas met gerepliceerde organische resten in metaal.  Ik heb gekozen voor veel vrolijke kleuren, aantrekkelijke kostbare materialen en een speelse stijl om de serieuze kwestie van natuurbehoud voor de kijker of de drager van de juwelen wat lichter verteerbaar te maken. 

Wat ben je van plan na je studie?

Ik zou me graag na mijn studie in België willen vestigen en blijven doorgaan met het maken van kunst en sieraden.  Ik ben benieuwd om te zien wat de toekomst voor mij hier in petto heeft.  In de juwelenwereld zijn er veel routes te volgen, maar ik denk dat het centrum van Hasselt de perfecte plek is om mijn draai te vinden en hopelijk het begin wordt van gouden kansen. 

‘Kunst in ’t Scheep’ is tot 22 september 2021 elke dag tijdens de openingsuren van het stadhuis te bezichtigen. Via een QR-code op de vitrines krijg je als bezoeker alle info over de kunstenaars en hun werk.

DELEN