Brillen -en met uitbreiding zonnebrillen- komen er in alle prijsklassen, maten, soorten en materiaalafwerkingen. Een zee aan keuze dus. Het is natuurlijk nog iets te vroeg om ons voor te bereiden op de zomer, maar veel optiekers hebben al nieuwe collecties zonnebrillen in huis. En dan is een goed voorbereid man er twee waard, want de mooiste modellen zijn het snelst weg. Bovendien is dit item onmisbaar als je met skivakantie gaat. Maar hoe kies je een zonnebril die het best bij je gezicht past? Ieder gelaat is uniek, elke vorm even mooi. We houden de verschillende stijlen en vormen eens tegen het licht. Immers, een rond gezicht verdient een andere bril dan een hoekig, en vice versa. Er zijn een aantal esthetische wetten die je best volgt bij je oriëntatie van je volgende aankoop. Zet je ‘m op?

Ovaal
Een ovaal gezicht is de ideale gezichtsvorm, daar kunnen we kort over zijn. Bij zo’n soort gezicht zijn je kaak en voorhoofd even breed, en net iets smaller dan je jukbeenderen. Dan heb je geluk, want alle brillen passen bij je. Hou wel de grootte van je zonnebril in de gaten: niet te groot en niet te klein ten opzichte van je gezicht. 

Rechthoek
Bij een langwerpige of hoekige vorm is je gezicht niet langer dan het breed is. Je kaaklijn is breder en je voorhoofd. Het meest geschikte montuur is dan ook best hoekig, zoals het wayfarer- of aviatormodel. De bril heeft best een rechte bovenkant en het montuur meet net iets meer dan je gezicht, maar de glazen mogen afgerond zijn.

Rond
Zoals het woord reeds doet vermoeden, is het gezicht zolang als het breed is. Je hebt geen hoekige kaken. Dan kies je duidelijk voor een rechthoekig model. En als je echt tot in de puntjes wil kiezen, neem dan een zonnebril waarvan de glazen breder zijn dan hoog. Bovendien mogen ze aan de buitenkant iets omhoog lopen. 

Vierkant
Bij een vierkante gezichtsvorm heb je een brede kaak en een breed voorhoofd, maar is je gezicht niet te uitgesproken lang. De beste vorm van zonnebril is dan net omgekeerd: rond of ovaal. Kies een montuur met ronde glazen, dat je wenkbrauwlijn sterker benadrukt.  

Hart
Mannen met een hartvormig gezicht hebben een breder voorhoofd en een smallere kaaklijn. Vaak heb je een spits toelopende kin. De best passende zonnebrillen zijn ovale modellen of aviatorvarianten. Dit soort monturen hebben vaak grotere glazen met eerder dunnen pootjes. Hierdoor valt de nadruk op de onderkant van de zonnebril. Past het best bij deze gelaatsvorm.

Driehoek
Net het omgekeerde van hartvormig. Hier spreken we van een brede kaak en een smaller voorhoofd. Dan pas je best een wayfaremodel. De nadruk moet op de bovenkant liggen. De onderkant loopt smaller toe en wordt breder naar mate hij naar boven gaat.

Best dat je eens binnenloopt bij een opticien in jouw buurt. Die heeft het meeste ervaring om je het beste advies te geven. Maar ook de service is belangrijk. Een zonnebril moet immers goed passen. Dit vergroot het draagcomfort en zo heb je veel plezier van je bril. 

Laat de zon maar komen!

 

DELEN