Koopgedrag kan je doorgaans opdelen in twee categorieën: de ‘ik weet wat ik wil’-shoppers en de ‘ik weet (nog) niet wat ik wil’-shoppers. Klinkt simplistisch, en is het eigenlijk ook. Als we even uitgaan van de grootste gemene delers, meerderheden dus, shopt de vrouw sociologisch gezien anders dan de man. Het laatste wat we willen, is hier een genderbevestigend statement maken. Maar hoeveel mannen spotte jij op een bankje dit weekend? Wij vergelijken het shopgedrag van mannen vs vrouwen…

Zij: ‘we first’

Vrouwen gaan graag op pad, zonder een concreet plan. Zij hebben het woord ‘funshoppen’ uitgevonden. Ze gaan shoppen en zien wel wat hun pad kruist. De gelegenheid maakt hier de shopper. Er is koopintentie, maar de nood is nog niet helemaal omlijnd, soms zelfs niet eens aanwezig. Vrouwen browsen doorheen de winkelstraten voor een rokje, maar komen thuis met een paar schoenen. Ze hebben gewoon zin om te shoppen, omdat ze het gevoel hebben zich nog eens te mogen verwennen met een toffe aankoop. Wat ze exact zullen gaan kopen, is ondergeschikt aan de algemene shopbeleving. Het is dat namiddagje uit dat telt. Alleen, met vriendinnen, met hun dochters, met hun man… Gezelligheid primeert. Dit is het shopgedrag dat het best scoort in onze economie. Omdat er vaak meer wordt gekocht dan de strikte behoefte. Ze zijn gevoeliger voor koopjes. Ze slaan graag een slagje. Leve de shop-endorfines!

Wist je dit al? - Flashmagazine

Hij: ‘me first

Nu naar de mannen. Nogmaals, we hebben het over het leeuwendeel, geen absolute wiskunde. Veel mannen zijn geen ‘shop till you drop’-types. Ze vinden winkel in, winkel uit maar niets. Ze winkelen graag alleen. Het moet vooruitgaan. Ze hebben graag een doel. De beweegreden is ook anders: “Ik heb iets nodig en ik weet waar ik het kan vinden, want ik heb het reeds allemaal uitgezocht.” Eens bij de winkelier, weten ze heel goed wat ze willen. Die schoenen, dat hemd, deze jas… Hier is de adviserende rol van de verkoper net iets kleiner. Mannen zal je niet gauw horen zeggen: “Laat maar eens iets zien.” Ze weten heel goed wat ze willen en zijn niet snel uit hun lood te slaan. In het beste geval blijven ze in dezelfde categorie. Vaak springt de deal ook af, eens de verkoper niet in huis heeft wat de man voor ogen had. Vooral als het om typische mannendingen gaat. Elektronische gadgets bijvoorbeeld. Een man weet exact welke mobiele telefoon hij wil. Hij kent alle opties, snufjes, en over de prijs kan je hem ook niets meer wijsmaken. Hij is ook minder loyaal. Fijn, die toffe verkoper, maar niet het belangrijkste. Een mooie korting is veel leuker. De vrouw laat zich daarentegen graag informeren en staat meer, en vaker, open voor suggesties. 

Shoppen: mannen vs vrouwen - Flashmagazine

Toegegeven, als man en vrouw samen shoppen gaan, komt de vrouw vaker met betere, doorslaggevende ideeën en argumenten eens de man voor de spiegel staat met een jeans, een paar schoenen of een nieuw hemd. Iedereen gelukkig.

Nu je weet hoe mannen vs vrouwen shoppen, sommen we ook nog een aantal typische mannendingen op die vrouwen niet begrijpen!