Ouders zijn vaak ongerust over de tanden, ogen… van hun kinderen. Maar voeten staan vaak in de kou. Ook zij moeten een leven mee. Nochtans zorgt een verkeerd opgroeiende kindervoet voor problemen, eens hij volwassen is. Wij trokken alvast het schoentje aan. 

Kindervoeten 

Veel voetproblemen bij volwassenen vinden hun oorsprong in de kindertijd of zijn aangeboren. Goed schoeisel is dan zeker geen luxe. Zo voorkom je de kans op vaak dure problemen op latere leeftijd. Het negeren van een ongezonde voet kan trouwens ook klachten in andere delen van het lichaam veroorzaken, zoals benen en rug. Tevens kan het persoonlijkheidsproblemen geven. Bijvoorbeeld een kind met moeilijke voeten kan daardoor een vreemd looppatroon hebben en zal dan ook een opmerkelijke houding krijgen. Een kind kan daardoor verlegen en introvert worden en zal het aangaan van sportieve activiteiten vermijden. 

Teen en 't ander: schoenen houden kindervoet gezond - Flashmagazine

Kies daarom voor een stevig paar schoenen, als het even kan uit leer, maar er zijn ook andere voetvriendelijke, moderne materialen die veilig zijn. Let op de contrefort, een mooi woord voor hielpartij. Deze speelt een primordiale rol in het draagcomfort van de schoen en houdt de enkels netjes recht. Vermijd overmatig dragen van sneakers en andere kunststof schoenen. Daar kunnen voetjes moeilijk in ademen, met blaren en andere ongemakken tot gevolg. Bovendien geeft dit soort schoeisel zelden de steun die een kindervoet verdient. 

Teen en 't ander: schoenen houden kindervoet gezond - Flashmagazine

Babyvoetjes 

De menselijke voet bestaat uit 28 botjes en wordt gecompleteerd door banden, spieren, bloedvaten en zenuwen. Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet volledig ontwikkeld, zoals bij een volwassen voet het geval is. Tevens werken de voet- en beenspieren niet optimaal, omdat hun aanhechting nog niet stevig is aan het nog niet volledig ontwikkelde voetskelet. De kindervoet kan dus niet vergeleken worden met een volwassen voet. De voetjes van een zuigeling hebben vaak een platte vorm doordat er onder de gehele voet een dik vetkussen zit. In de loop van de eerste levensjaren verdwijnt dit vetkussen geleidelijk en komt de voetboog langzaam tot stand. Een kindervoet groeit snel en bereikt, gedurende het eerste jaar, bijna de helft van de volwassen voet. Baby’s trappelen en spelen graag met hun voeten, waarbij ook de spieren zich ontwikkelen die de voeten voorbereiden op het lopen en dragen van gewicht. Deze bewegingen mogen niet belemmerd worden door te kleine babypakjes met voetjes eraan, te kleine schoentjes, te strakke sokjes of te strak ingestopte dekens. 

Teen en 't ander: schoenen houden kindervoet gezond - Flashmagazine

De groei 

Als een kind de voeten belast, zien we geleidelijk een verandering in de stand van de voeten en benen. Eerst staan de voeten uit elkaar met de benen in O-stand om het onzekere voortbewegen te vergemakkelijken. Rond het tweede jaar kan, soms vrij plotseling, een X-stand van de benen ontstaan. In de leeftijdsgroep twee tot en met vijf jaar komt een X-stand van de benen vaak voor. Meestal corrigeert deze stand na het vijfde jaar zich vanzelf. Bij aanhoudende problemen raadpleeg je een podoloog. 

Teen en 't ander: schoenen houden kindervoet gezond - Flashmagazine

Schoenen kopen: waarop letten? 

  • Een stevig goed omsloten contrefort (hielpartij)  
  • Hoge wreefsluiting, om schuiven in de schoen te voorkomen
  • 1 cm lengtetoegift, voor de groei en afwikkeling van de voet
  • Juiste breedte
  • Geen hak of een lage brede hak
  • Een buigzame loopzool, voor de afwikkeling van de voet

Teen en 't ander: schoenen houden kindervoet gezond - Flashmagazine

Loop eens snel met je rakkers binnen bij een schoenwinkel bij jou in de buurt. Zij geven je graag advies. Hoe je die nieuwe aanwinst dan in topconditie houdt, lees je hier.