Tijdens wandelingen in zuiderse steden wijzen we met z’n allen smalend naar mannen zonder enig modebesef die met witte sokken in paterssandalen de toerist uithangen. Maar dit jaar hou je alle spottende opmerkingen daarover best achterwege.

De meeste sokken werden in het verleden door vrouwen aangetrokken omdat ze hygiënisch en comfortabel waren, en niet omdat ze er zo leuk uitzagen. Behalve in de jaren vijftig. Toen was het wel nog cool om witte enkelsokjes te combineren met een volumineus rokje. Maar enkele jaren geleden popte het plots weer op. Fashionista’s gingen meer sokken dragen. In laarzen, veterschoenen en sneakers, tot daar aan toe. Maar ook in pumps en andere schoentjes met hakken? Die afschuwelijke trend zou volgens zelfgenoemde kenners wel snel overwaaien. Was dit stijlvol, of eerder nerdy? Modeontwerpers waren sceptisch.

Haal die sokken maar boven!

Al wie de eigen voeten niet mooi genoeg vond om ze zonder ‘masker’ in peep toes te stoppen, zou de sandaaltjes beter links laten liggen. Maar zie daar. In 2018 laait de rage pas echt op. Nu mogen sokjes ook in open schoentjes gedragen worden. Zelfs een dikke sportsok in badslippers moet kunnen. Ze hebben allerminst als doel de voeten warm te houden. Nee, ze vormen een modestatement op zich. En dus wordt er extra aandacht besteed aan de uitstraling. Je hebt ze dan ook in talrijke materialen, kleuren, prints, al dan niet met decoratieve frulletjes. Je ziet ook glittervarianten, bijvoorbeeld van lurex. Het zijn echte showy socks. Van fraaie bloemenvarianten over polka dots of etnische tekeningen tot fluo met grafische prints. Anderzijds zijn visnetsokjes – de kortere vorm van de netpanty – een echte hit. Ideaal bij een cropped broek.

Kniekousen voor de durfal

Alles mag je enkel verfraaien. De echte durvers gaan nog een stapje verder en combineren het schoeisel en een rok of kleedje met echte kousen, die ook de kuit bedekken. Lichtjes excentriek misschien, maar tegelijk ook behoorlijke meisjesachtig. Je komt hier trouwens alleen mee weg als je perfecte benen hebt. Indien je dikke enkels hebt, kies je altijd best voor donkere sokjes. En let er steeds op dat de rest van je outfit aangepast is aan deze beenmode. Casual moet het zijn. Anders gaat het snel op een schooluniform lijken. Opteer voor sokken in felle kleuren bij een simpele pump, maar ga voor een neutraler paar als je schoenen zelf al opvallend en/of druk zijn.

Een andere gedurfde trend spotten? Wat dacht je van de joggingbroek die helemaal terug is van weggeweest.