Zalig genieten van de zon. Aan zee of aan de rand van het zwembad, het maakt niet uit. Na een paar dagen hou je er zelfs een mooi kleurtje aan over. Dat wil iedereen natuurlijk extra in de verf zetten door met het favoriete badpak of een toffe bikini in de kijker te lopen. Alleen jammer dat zonlicht, chloor en zonnecrème nefast zijn voor de mooie kleuren van je badpak. Daarom geven wij je enkele tips!

Spoelen maar

Gedurende de zomermaanden is een badpak of een bikini vaak de trouwste metgezel van een vrouw. Om het stralend te houden is er maar één remedie: uitspoelen, uitspoelen en nog eens uitspoelen. Hoe mooier (en dus duurder) de stof is, hoe delicater het badpak. Wacht dus niet tot je ’s avonds thuis bent om het uit te spoelen, maar ga direct nadat je uit het zwembad of de zee komt onder zoet, chloorvrij water staan en spoel jezelf goed af.

Goed drogen

Het is bijna een zonde om je mooie badkleding nat en ineengepropt of – erger nog – in een plastic zak te laten liggen. Kledingstukken waar elastomeer in verwerkt is, drogen erg snel. Maar zon en verwarming maken de elastomeer zwakker. Laat je badkleding dus het liefst in open lucht en in de schaduw drogen. Gebruik alleszins nooit de droogkast.

Voorzichtig met (zonne)crèmes

In veel crèmes zitten stoffen die het materiaal van een badpak kunnen aantasten en doen verkleuren. Wees dus voorzichtig wanneer je je insmeert en probeer zoveel mogelijk te vermijden dat crèmes in contact komen met je badpak.

Pas op voor scherpe randen

Bij elastische badkleding is het zogenaamd pilling-effect normaal zo goed als uitgesloten. Pluist het materiaal toch, dan komt dat meestal door scherpe voorwerpen. Rotsen, ruwe zwembadranden, rieten stoelen en dergelijke ruwen de vezels op. Denk aan je badkleding zoals aan je panty’s en je zult automatisch de juiste zitplaats zoeken. Overigens kunnen ook niet uitgespoelde zandkorrels de stof beschadigen.

Wassen

Was je badpak met de hand in koud water met een zacht kleurwasmiddel, zeker wanneer het in contact is geweest met chloor en zonnecrème. Als je niet meteen de tijd hebt om je badpak grondig te wassen, is het belangrijk dat je het goed uitspoelt vóór je het laat drogen. Was je badpak nooit in de wasmachine, wat er ook aangegeven staat op het wasetiket. Dat zorgt enkel voor meer en snellere slijtage.

Na het wassen

Wring je badpak nooit uit, maar laat het gewoon uitlekken buiten het bereik van de zon en directe warmte. Berg het ook nooit op wanneer het nog niet volledig droog is.

Extra tips

  • Om contact met zonnecrème te voorkomen, smeer je je best in een halfuurtje vóór je het badpak aantrekt.
  • Thermische baden en bubbelbaden zijn de grote schuldigen van het verkleuren van je badpak, omwille van de chemische producten en het warme water. Een simpel trucje: gebruik een ouder badpak voor het bezoek aan een kuuroord en pak met je nieuwe badpak uit aan het strand of het zwembad.
  • Te kleine zwemkleding zit niet lekker maar zorgt ook voor snellere slijtage door de constante rek van het materiaal.
  • Het gebruik van zwemkleding op glijbanen veroorzaakt snellere slijtage (verbranding van vezels door wrijving).
  • Lichte strepen op de rug en borst worden meestal veroorzaakt door het wassen van de haren met de badkleding aan. Shampoo, hoe geschikt ook voor het reinigen van haar, bevat bestanddelen die de badkleding aantasten. Zodat op die plekken waar de uitgespoelde shampoo langs loopt, strepen ontstaan.
  • Transpiratie is een zeer grote boosdoener voor de samenstelling van de stof. De zuren kunnen de elastische garens aantasten. Vrijwel altijd openbaart zich dit op de rug, de zijnaden, op de buik en onder de borsten.