Had je 10 miljoen, wat zou jij dan doen? Deze Limburgse ondernemers moeten er niet meer over nadenken, want hun vermogen reikt hier ver boven. Wist je dat we zelfs een biljonair in ons Limburgs midden hebben? Ontdek snel wie de 10 rijkste Limburgse ondernemers zijn!

10 rijkste Limburgse ondernemers - Flashmagazine

Familie Roland Duchâtelet: Sint-Truiden

Vermogen: €1.254.200.000

Roland Duchâtelet is vooral gekend als oprichter en voorzitter van de politieke partij Vivant en als investeerder in voetbal. Toch is hij bovenal een ondernemer. Zo is hij op dit moment voorzitter van de holding Xtrion. Ook in het verleden was hij een slim zakenman waardoor hij een deel van zijn fortuin vergaarde.

Rudi De Winter en Françoise Chombar: Heusden-Zolder

Vermogen: €834.200.000

Het echtpaar Rudi De Winter en Françoise Chombar ligt mee aan de basis van het bedrijfsimperium dat werd uitgebouwd door Roland Duchâtelet. Samen bezitten ze 50 procent van de groep Xtrion, die onder meer de beursgenoteerde bedrijven Melexis en F-Fab controleert. Françoise Chombar beoefent de functie van CEO bij Melexis.

Familie Essers: Eksel

Vermogen: €222.315.000

Deze familie werd met Essers Transport de grootste wegvervoerder in België en werkt voor klanten zoals Pfizer, Dupont en Nike. Hun filosofie is dan ook duidelijk: transport en logistiek met toegevoegde waarde. Niet verwonderlijk dat ze als één van de sterkste spelers voor binnenlands vervoer en logistiek in deze lijst opduiken.

10 rijkste Limburgse ondernemers - Flashmagazine
©Essers

Familie Lauwers: Hamont-Achel

Vermogen: €215.631.000

De broers Frans en Albert Lauwers begonnen in 1938 met de constructie van boerenmateriaal zoals karren, ploegen enz. In de jaren ’50 werd overgeschakeld naar de productie van stalen ramen en deuren. Later volgden aluminium ramen en kunststof ramen en deuren. In 1982 ontstond uit deze ramen- en deurenafdeling Profel. Een fortuin dat al een lange weg aflegde dus!

Familie Vaessen: Dilsen-Stokkem

Vermogen: €163.218.000

Vaessen Industries is de tweede grootste producent in Europa van decoratieve radiatoren en nummer vier voor klassieke paneelradiatoren. Vasco produceert in Dilsen-Stokkem zo’n 1.500 radiatoren per dag. Maar het bedrijf is zoveel meer dan enkel radiatoren en is duidelijk ook heel wat waard.

10 rijkste Limburgse ondernemers - Flashmagazine
©Vasco

Familie Knaepen: Hasselt

Vermogen: €157.680.000

Deze familie werd rijk met hun informaticabedrijf Cegeka dat uitgroeide tot een Europese speler. Dit via hun eigen evolutie, maar ook door overnames. Met de internationalisering volgen ze in feite hun klanten. En dat heeft geloond!

Familie Machiels: Hasselt

Vermogen: €145.489.000

De familie Machiels maakte fortuin binnen een omstreden sector. Jef Machiels ging van start als uitbater van een grindgroeve langs de Maas. Vanuit de grindactiviteit kwam Machiels terecht in de sector van de afvalverwerking. In Houthalen baat Machiels het Remostort uit, waar een groot deel van het huishoudelijk afval van Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant terechtkomt. Om rijk te worden moet je dus duidelijk de handen uit de mouwen steken.

Familie Bart Tans: Hasselt

Vermogen: €133.143.000

Vastgoed is het hoofdberoep van de familie. Ze bezitten dan ook een uitgebreide vastgoedportefeuille waar de nadruk vooral ligt op retailvastgoed. Met Kolmont maken ze vandaag de dag wel meer werk van een diversificatie naar kantoren en residentieel vastgoed. Een fortuin waar je op kan bouwen!

10 rijkste Limburgse ondernemers - Flashmagazine
©Kolmont

Familie Hayen: Hasselt

Vermogen: €116.030.000

Deze familie maakte fortuin door te investeren in commercieel vastgoed op toplocaties, vooral in Antwerpen en Hasselt. Het beheer hiervan is dan ook de grootste bron van inkomsten tegenwoordig.

Familie Frank Tans: Hasselt

Vermogen: €107.232.000

Met om en bij de 50 winkelpanden op toplocaties heeft de familie Tans een belangrijke invloed op de markt van commercieel vastgoed. De Tans Group is dan zeker ook een speler om rekening mee te houden.

Bron: De Rijkste Belgen