Twee handen op één buik

Niets zo belangrijk als een goed werkend immuunsysteem in tijden van corona! Want een verlaagde weerstand betekent dat je vatbaarder bent voor virussen en bacteriën. Wie zijn immuunsysteem wil versterken, kan daarvoor terecht bij een osteopaat. We steken ons licht op bij Benjamin Vanlommel van praktijk Osteopathie Vanlommel in Tessenderlo, die zijn vak en de behandelmogelijkheden met veel passie en enthousiasme toelicht.

Kan je kort omschrijven wat osteopathie precies is?

Osteopathie is een manuele behandelvorm, met de handjes zeg maar, voor lichamelijke klachten. Een osteopaat gaat op zoek naar veranderingen in de normale beweeglijkheid van spieren, gewrichten en organen, die daardoor minder goed functioneren.  We sporen dergelijke blokkades op en gaan dan op zoek naar de oorzaak ervan. We pakken niet enkel het symptoom aan, zoals een kinesist bijvoorbeeld een pijnlijke knie behandelt, maar gaan ook de oorsprong van de klacht in het groter geheel bekijken.

Heeft osteopathie iets te maken met alternatieve geneeskunde? 

Alles wat buiten de klassieke geneeskunde valt, wordt aanzien als alternatief, maar ik ben niet zo’n fan van dat woord omdat osteopathie weldegelijk wetenschappelijk onderbouwd is en gebaseerd is op anatomische kennis. Ik spreek daarom liever over complementaire geneeskunde, een aanvulling op de klassieke geneeskunde dus. 

Welke klachten worden er allemaal behandeld met osteopathie?

Nek- en rugpijn staan zeker op nummer één. Maar ook hoofdpijn en alle klachten van de gewrichten, zoals knieën, ellenbogen, polsen, schouders,… Dan zijn er ook maag-, blaas- en darmklachten. Ik behandel ook baby’s en sporters met bepaalde problemen. Maar meer en meer zie ik ook klachten rond laag energiepeil, stress, vermoeidheid, burn-out en een slecht werkend immuunsysteem.

Als we even inzoomen op dat immuunsysteem, is dat iets waarvoor patiënten steeds vaker langskomen? 

Jazeker. Ons immuunsysteem is de laatste 20 jaar erg belast door de luchtvervuiling en door allerlei chemische stoffen in onze voeding. Daardoor moet het extra hard werken om al die stoffen uit ons lichaam te krijgen. De osteopaat gaat mogelijke blokkades in het lichaam, die het immuunsysteem nog meer onder druk zetten en als het ware bijna alle energie opslorpen, terug in balans brengen. We doen dat door de organen en de wervelkolom manueel te behandelen. Dat is een soort van massage, een manipulatie noemen wij dat, die de wervelkolom en de organen terug beweeglijker gaat maken en het lichaam zo beter laat functioneren.   

Wat kan er zoal wijzen op een verminderde weerstand? 

Klachten van de darmen kunnen daarop wijzen, want zij zijn de eerste barrière die schadelijke stoffen moet buiten houden. Zij spelen een cruciale rol in ons afweersysteem. Bij een verminderde weerstand heb je dan bijvoorbeeld last van diarree, buikpijn, een opgezette buik, constipatie, krampen, … allemaal klachten die met je darmen te maken hebben. 

Dat zijn toch niet de klachten die mensen meteen linken aan een slechte weerstand? 

Tja, voor een leek is die link misschien niet duidelijk, maar wel voor een osteopaat.  De darm is een orgaan dat een zeer belangrijke rol speelt in ons immuunsysteem en dus ook klachten vertoont als dat immuunsysteem niet meer goed werkt. Daarnaast zijn ook vaak ziek zijn en vermoeidheid twee zaken die kunnen wijzen op een slecht werkend immuunsysteem. En ook depressieve gevoelens kunnen een alarmbel zijn. 

Kunnen mensen zélf ook iets doen om het immuunsysteem te boosten?

Ja, zeker en vast. Gezond eten is erg belangrijk, en dan denk ik vooral aan verse groenten en kruiden. Bewegen is ook aan te raden, een goede nachtrust en voldoende ontspanning. En natuurlijk, een goede osteopaat!

Tekst: Ineke van Dyck    Foto’s: Lies Gaethofs
Haar & Make Up: Jenny van Palmira Proietti Agency

DELEN