Maakt het einde van de vakantie je meer dan een tikkeltje nerveus? Oh-ow! Daar zijn de vlinders in je buik, dat piekergedrag of die verdomde faalangst weer… Je wil natuurlijk een positieve indruk nalaten. Toch is het volgens experts géén goed idee om je ‘sterker’ voor te doen. Trouw blijven aan jezelf blijkt de ultieme boodschap! Maar… Hoe doe je dat?

Tips die je doen stralen op school en op het werk

straal zelfvertrouwen uit

Zelfvertrouwen begint bij jezelf accepteren zoals je bent. Je kent je sterktes en bent er trots op. Ook je valkuilen hoef je niet te maskeren, want iedereen heeft scherpe kantjes. Schep vooral geen té hoge verwachtingen. Je gaat op je eerste dag heus niet met iedereen een diepe verbinding aan. Het is wat het is en dat is oké. 

focus op iemand die je nog niet kent

Leer minstens één nieuwe naam die je luidop gebruikt. Wie correct aangesproken wordt, zal zich automatisch comfortabeler bij je voelen. Zoek je een aanknopingspunt? Praat dan met iemand die het wifi-wachtwoord zoekt of schiet te hulp om boeken in een kleine rugzak te proppen. Realiseer je dat de situatie voor jullie beiden nieuw is. Stel laagdrempelige vragen zoals “Hoe loopt jouw dag tot nu toe?”. Inzoomen op de ander zal je helpen om je eigen zenuwachtigheid te vergeten. 

draag je lievelingsoutfit

Het is onnodig om van je kledingkeuze een big deal te maken. Je hoeft je helemaal niet uit te dossen in een nieuwe look. Er zijn op zo’n dag al genoeg veranderingen. Blaren aan je voeten door schoenen die je niet hebt ingelopen, kun je écht wel missen! Ook een nieuwe jeans die knelt, kan letterlijk voor spanning zorgen. Kies daarom een gepaste outfit die je deze zomer graag droeg. Zo weet je dat je je er tiptop in voelt. 

zend de juiste signalen uit

Het grootste deel van onze communicatie verloopt zonder woorden. Met een open en relaxte lichaamshouding toon je dat je zin hebt in een luchtige babbel. Het maken van oogcontact staat dan weer beschreven als het ultieme teken van vriendelijkheid. Ook het spiegelen van iemands houding toont dat je die persoon très sympa vindt. 

wees mild voor jezelf

Accepteer dat je gespannen bent. Duw stressgedachten niet weg. Als je angsten en onzekerheden probeert weg te slikken, worden ze zelfs groter. Maar als je er eerlijk over bent, kunnen ze sneller wegebben. Communiceer dus openlijk en vraag; “Ben jij ook zo zenuwachtig vandaag?”. Wie weet vind je meteen een gelijkgestemde!

DELEN