Ouders zijn vaak ongerust over de tanden, ogen, … en andere delen van het lichaam van hun kinderen. Maar voeten staan vaak in de kou. Ook zij moeten een leven mee. Nochtans zorgen verkeerd opgroeiende kindervoeten voor problemen, eens ze volwassen zijn. Wij trokken alvast het schoentje aan.

Kindervoeten

Veel voetproblemen bij volwassenen vinden hun oorsprong in de kindertijd of zijn aangeboren. Goed schoeisel is dan zeker geen luxe. Zo voorkom je kans op vaak dure problemen op latere leeftijd. Het negeren van een ongezonde voet kan klachten in andere delen van het lichaam veroorzaken, zoals benen en rug. Tevens kan het persoonlijkheidsproblemen geven. Zo kan een kind met moeilijke voeten, bijvoorbeeld een vreemd looppatroon hebben en zal het hierdoor een opmerkelijke houding krijgen. Een kind kan daardoor verlegen en introvert worden en zal het aangaan van sportieve activiteiten vermijden.

The right shoes

Kies daarom voor een stevig paar schoenen, als het even kan uit leer, maar er zijn ook andere voetvriendelijke, moderne materialen die ook veilig zijn. Let op de contrefort, een mooi woord voor hielpartij. Deze speelt een primordiale rol in het draagcomfort van de schoen en houdt de enkels netjes recht. Vermijd overmatig dragen van sneakers en andere kunststof schoenen. Daar kunnen voetjes moeilijk in ademen, met blaren en andere ongemakken tot gevolg. Bovendien geeft dit soort schoeisel zelden de steun die een kindervoet verdient.

Baby voeten

De menselijke voet bestaat uit 28 botjes en wordt gecompleteerd door banden, spieren, bloedvaten en zenuwen. Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet volledig ontwikkeld zoals bij een volwassen voet het geval is. Tevens werken de voet- en beenspieren niet optimaal omdat hun aanhechting nog niet stevig is aan het nog niet volledig ontwikkelde voetskelet.

De kindervoet kan dus niet vergeleken worden met een volwassen voet. De voetjes van een zuigeling hebben vaak een platte vorm doordat er onder de gehele voet een dik vetkussen zit. In de loop van de eerste levensjaren verdwijnt dit vetkussen geleidelijk en komt de voetboog langzaam tot stand. Een kindervoet groeit snel en bereikt, gedurende het eerste jaar, bijna de helft van de volwassen voet. Baby’s trappelen en spelen graag met hun voeten, waarbij ook de spieren zich ontwikkelen die de voeten voorbereiden op het lopen en dragen van gewicht. Deze bewegingen mogen niet belemmerd worden door te kleine babypakjes met voetjes eraan, te kleine schoentjes, te strakke sokjes of te strak ingestopte dekens.

De groei

Als een kind de voeten belast, zien we geleidelijk een verandering in de stand van de voeten en benen. Eerst staan de voeten uit elkaar met de benen in O-stand om het onzekere voortbewegen te vergemakkelijken. Rond het tweede jaar kan, soms vrij plotseling, een X-stand van de benen ontstaan. In de leeftijdsgroep van twee tot en met vijf jarigen komt een X-stand van de benen vaak voor. Meestal corrigeert deze stand na het vijfde jaar zich vanzelf. Bij aanhoudende problemen raadpleeg je best een podoloog. 

Schoenen kopen: waarop letten?

1. Een stevig goed omsloten contrefort (hielpartij)

2. Hoge wreefsluiting, om schuiven in de schoen te voorkomen

3. 1 cm lengtetoegift, voor de groei en afwikkeling van de voet

4. Juiste breedte

5. Geen hak of een lage brede hak

6. Een buigzame loopzool, voor de afwikkeling van de voet

Je lokale handelaars geven je graag uitgebreid en deskundig advies. Loop er dus gerust eens binnen met je rakkers. Immers, op een goed paar schoenen mag je nooit besparen.