Benieuwd of geboren en getogen Limburger Ben Lambrechts zelf zo’n goede student was? Hij vertelt het met plezier! Bovendien is hij als algemeen directeur van Hogeschool PXL de uitgelezen persoon om je meer inzicht te bieden over alles wat met studeren te maken heeft. Twijfel je nog of het iets voor jou is of ben je op zoek naar ander advies? Lees dan snel verder! 

Hoe verliep jouw schoolcarrière?

Je verwacht misschien dat het een vlekkeloos parcours was, maar niets is minder waar! Ik heb altijd wel hoog gemikt en Latijn-Wiskunde in het secundair gedaan, maar was wel bij de laatsten van de klas. Dat komt omdat ik heel brede interesses had en helemaal niet graag studeerde. In het hoger koos ik dan voor Pedagogische Wetenschappen met afstudeerrichting Onderwijskunde. Toen werd mijn belangstelling voor muziek nog groter en was ik zeker niet de beste student. Toch heb ik echt wel genoten van die tijd en veel dingen gedaan die mijn ouders niet mochten weten. Zo ging ik in de rosse buurt van Antwerpen bluesmuziek spelen, terwijl mijn vader dacht dat ik ergens in een net pak een rustig concertje aan het geven was… Ik heb dan ook de wereld gezien en altijd de leerschool van het leven gekend door in een band te spelen en veel mensen te leren kennen.

Is gaan verder studeren een logische keuze?

Niet voor iedereen. Velen voelen zich misschien geroepen, maar minder zijn uitverkoren. Toch is de stap om het te doen gemakkelijker gemaakt. Als je een diploma secundair onderwijs behaald hebt en maturiteit hebt opgebouwd, kan je het aan. Zeker met begeleiding. Moet je het dan ook doen? Wel, als je op persoonlijk én professioneel vlak een degelijke kans wil maken in het leven, dan is hoger onderwijs een goede zaak. Maar dat betekent absoluut niet dat je dat écht nodig hebt. Er zijn ook mensen die het zonder dat papier in hun handen maken, maar als je dat hebt, gaat het toch net iets gemakkelijker.

Wat is jouw advies voor zij die totaal geen idee hebben wat ze later willen doen?

De laatste jaren is er ongelooflijk veel tijd gestoken in manieren om toekomstige studenten te helpen bij het maken van hun studiekeuze. Daarnaast zijn er ook ontiegelijk veel mogelijkheden qua richtingen. Het is dus zeker normaal dat mensen beginnen te twijfelen. Toch moeten we er niet zo’n groot spel van maken. Probeer gewoon iets te kiezen waarvan je denkt dat het je ligt en spreek bijvoorbeeld eens met mensen die het beroep doen. Nu zal iemand die Communicatiemanagement studeert zeker geen dokter worden, maar je kan met een diploma wel vaak heel wat richtingen uit. Mijn advies is dan ook om gewoon te springen en er het beste van te maken!

Video:

 

Fotografie: Lies Gaethofs

Make Up: Emily van Palmira Proietti Agency

DELEN