Van zondag op maandag was er een spectaculair natuurfenomeen te bezichtigen aan de hemel. Er was niet enkel een indrukwekkende en totale maansverduistering te zien, maar ook een supermaan én bloedmaan. Ben jij ervoor opgestaan?

Want ook in Limburg was dit prachtig spektakel te bewonderen en in tegenstelling tot een zonsverduistering, kon je gewoon met het blote oog naar deze bloedmaan kijken. De weersomstandigheden waren goed en het hele proces was van begin tot einde goed zichtbaar.

@ShotByCanipel

Dit gebeurde er…

Je moest er wel wat voor overhebben, want al om 3u36 raakte de maan de bijschaduw van de aarde, wat we kennen als een gedeeltelijke eclips. Een uur later verplaatste de maan zich dan verder naar de kernschaduw, waardoor hij donkerder en roder kleurde. Het hoogtepunt van het proces vond plaats rond 6u12 waarop de verduisterde maan verschillende tinten rood vertoonde. De totale eclipsfase eindigde om 6u43 en om 8u48 uur was de maansverduistering volledig voorbij, wanneer de maan net was ondergegaan.

Bloedmaan - Flashmagazine
@ShotByCanipel

Hoe zit dat nu juist in elkaar?

Een maansverduistering treedt op wanneer onze planeet zich precies tussen de zon en de volle maan bevindt waardoor de aarde haar schaduw over de maan werpt en die rood kleurt. Er kan slechts sprake zijn van een volledige maansverduistering als er ook een volle maan is. Daarbij moet de kernschaduwkegel van de aarde de maan volledig bedekken.

Omdat de maan redelijk dicht bij de aarde stond, was er ook sprake van een zogenaamde supermaan.

In de volksmond wordt zo’n totale eclips ook wel eens bloedmaan genoemd, omdat de maan dan eventjes rood kan kleuren. De kleur rood is afhankelijk van de samenstelling van de atmosfeer. Het zonlicht dat op dat moment door de atmosfeer van de aarde doordringt, kleurt immers rood en hoe roder de maan kleurt, hoe meer stof er in de lucht hangt.

Volgende keer

Heb je het toch gemist? Dan krijg je op 16 mei 2022 rond 5u50 een nieuwe kans!