Festivalpret in coronatijden

Festivals en corona, het zijn jammer genoeg geen goede vrienden. Maar wie snakt naar een vleugje festivalplezier, trekt best zijn wandelschoenen aan voor de Demerwalk. Een unieke wandeling die je helemaal terugbrengt naar het legendarische Jazz Bilzen.

Vertrek – Meeting Point
Oud Stadhuis op de Markt van Bilzen
Afstand 5,5 km
Buggyvriendelijk
Rolstoelvriendelijk
toerisme@bilzen.be
+32 89 39 96 10

Het bekende Jazz Bilzen festival, dat van 1965 tot 1981 plaatsvond, komt opnieuw tot leven dankzij deze wandeling. In de app ‘Demerwalk’, die je best van tevoren kan downloaden, vind je een heleboel legendarische beeld- en geluidsfragmenten. Er is ook een gratis papieren wandelkaart ter beschikking.

De wandeling gaat van start aan het oude stadhuis op de Markt van Bilzen, op het zogenaamde Meeting Point, dat elke weekdag geopend is van 9 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur. Geen nood als je op een ander moment komt wandelen en het Meeting Point gesloten is, maar het vormt wel een leuk startpunt dat je helemaal in de stemming van het festival brengt.

Daarna leidt de wandeling je door de groene Demervallei en passeer je langs de meest gedenkwaardige festivalplekken: de diverse locaties waar Jazz Bilzen doorheen de jaren neerstreek, de campings, de allereerste backstage, de uitkijktoren die het festival van de Vlaamse Toeristenbond cadeau kreeg, de graffititoren waar Bilzenaars en street artists hun impressies van het festival achterlieten …

In het park Haffmans wordt het rijke muzikale verleden van de stad herdacht met levensgrote beelden van helden uit de muziekwereld. De sculpturen zijn gebaseerd op tekeningen van Ever Meulen, die z’n sporen verdiende als huistekenaar van Humo. Zijn beelden in het Haffmanspark wekken het Jazz Bilzen-tijdperk perfect tot leven.

TIP! Download de gratis Demerwalk App in de App Store voor I-phone, of als Android app in Google Play. De app wijst je handig de weg. Onderweg, wanneer je oude festivallocaties passeert, luister je naar leuke geluidsfragmenten met getuigenissen van organisatoren, artiesten, buurtbewoners en medewerkers.

DELEN