Papa, wat gaan we doen vandaag?

Je kent het wel. Je komt thuis van het werk, of het weekend begint nog maar net, en daar komen je kinderen dé vraag aandraven: ‘Wat gaan we doen vandaag?’. Wellicht heb je zelf genoeg inspiratie, net omdat je je pappenheimers kent. Omdat je nooit genoeg ideeën kan hebben, maken we je graag wat wijzer met een aantal toffe tips en leuke ideeën.

Kleuter

Voor kleuters liggen activiteiten heel anders dan voor grotere kinderen. Kleuters zijn graag de organisator van alles. Ze houden van nature de touwtjes stevig in handjes en je moet ze dat ook gunnen. Het is een deel van het spel, ze beleven er plezier aan.

  • Ga eens op ontdekking en leer samen iets nieuws. Bijvoorbeeld over dino’s, vogels spotten, gitaar spelen, enz. Ze vinden het boeiender dan je zou vermoeden.
  • Samen koken is ook altijd een hit. Laat ze de ingrediënten zelf mengen. Deeg kneden, daarna vormpjes uitponsen of -snijden, koekjes bakken, de tafel feestelijk dekken, … Ze vinden het geweldig. Ze beleven zelfs plezier in het opruimen van de keuken. 
  • Houd de teugels onopvallend in de hand, maar luister naar je kind. Dat is belangrijk. Het geeft hen een enorme boost en het versterkt de relatie. Erkenning is groeimiddel voor je kind.
  • Verhaaltjes vertellen: ideaal als ze naar bed gaan, maar het kan ook gewoon zomaar. Op een dekentje in de wei, of onderweg met de auto. Ze hangen aan je lippen. 

Tiener

Eens ze wat ouder worden en puberen, pakweg vanaf 12 jaar, niet de makkelijkste leeftijd, worden ze veel onafhankelijker. Dan verandert hun spelgedrag uiteraard ook. Zo kiezen ze vaker voor meer gerichte activiteiten. En dan is er nog een groot verschil tussen jongens en meisjes. 

– Jongens zijn meer te vinden voor sport en actie, terwijl meisjes graag gaan shoppen, of eens een fijn etentje, een goed gesprek, een fietstochtje, … 

  • Gaming: toegegeven, niet altijd de meest ‘gezonde’ oplossing, want te veel schermtijd is nooit goed, maar een gezonde dosis spelletjes vinden tieners heel leuk.
  • Kamer inrichten. Ideaal voor de meisjes, maar ook jongens vinden het leuk dat papa een handje toesteekt. Niets zo leuk als samen met je zoon of dochter een zelfbouwkast ineen steken. Het resultaat wordt altijd met trots gesmaakt. 
  • TV-avondje: voetbal met de jongens, een leuke serie bingewatchen met je dochter, … Chips erbij en het avondje is geslaagd.  

Belangrijk is, in beide leeftijdscategorieën, dat je altijd een luisterend oor bent voor je rakkers. Zo bouw je een onverwoestbare band op. Net die band die je later goed van pas komt. 

Geniet van ieder moment, het vult alle harten.

DELEN