Vijf eilanden, dat betekent vijf keer genieten! Op de Waddeneilanden ben je mijlenver verwijderd van overvolle agenda’s, drukte en afspraken.

Waden op de Wadden.

De Waddeneilanden pronken met hun natuurlijke schoonheid en hoog recreatiegehalte. Zo is de Waddenzee sinds 2009 erkend als Unesco-werelderfgoed en werden de eilanden twee jaar geleden verkozen tot mooiste natuurgebied in Nederland. Redenen genoeg voor een reisje naar deze prachtige omgeving. Vooral in de winter is het er heerlijk stil en dus de ideale plek om even te relaxen.

Intense sterrenhemel

Op het noordelijkste puntje van het eiland Texel word je getrakteerd op een prachtig uitzicht. Beklim de vuurtoren met zijn 118 treden en kijk uit over de Noordzee en de Waddenzee. Een bezoek aan een van de kaasboerderijen mag je zeker niet overslaan. Ook op Terschelling bieden de oneindig uitgestrekte natuur en de brede stranden alle ruimte voor ontspanning. In het natuurgebied De Boschplaat tenslotte tref je nog echte duisternis aan. Geen wonder dat dit oostelijke deel van het eiland de naam International Dark Sky Park draagt. De ideale plek dus om intens te genieten van de sterrenhemel.

Pure, ruige schoonheid

Veel artiesten laten zich inspireren door de natuur, dat is ook Ameland niet ontgaan. Meer dan 100 kunstenaars uit binnen- en buitenland hebben tijdens de laatste editie van Kunstmaand Ameland de 59 meter hoge vuurtoren in een nieuw jasje gestoken. Tijdens een weekendje op Vlieland kan je heerlijke strandwandelingen maken, lekker eten en verrassende films meepikken bij Podium Vlieland. Trek je warme jas en stevige wandelschoenen aan en ga uitwaaien op Schiermonnikoog. Er is geen betere manier om de pure, ruige schoonheid van het Nationaal Park te ontdekken. Duik met de boswachter de ongerepte natuur in of ontdek samen met de bevlogen gidsen hoe het leven op de eilanden evolueerde door de jaren heen.

“De Waddeneilanden pronken met hun natuurlijke schoonheid en hoog recreatiegehalte. Vooral in de winter is het er heerlijk stil, ideaal om even te relaxen.”

Stoere zeemansverhalen

Een bezoek aan de vijf eilanden is niet compleet zonder een verfrissend tochtje met een rubberboot. Stap aan boord en ga mee op avontuur naar drooggevallen gebied in de Waddenzee. Het is de perfecte manier om de natuur rondom de eilanden te verkennen. Je ontdekt het leven op de wadden van dichtbij, leert leuke weetjes over het gebied en luistert naar stoere zeemansverhalen. Als je de zeehondentocht boekt, probeert de schipper zo dicht mogelijk bij de robben te komen, terwijl ze genieten van het zonnebaden.

Zeker doen!

Sahara van het Noorden

Vliehors Express

De Vliehors Expres is een strandtruck die je naar het westelijke punt van Vlieland brengt. Vanaf daar zie je Texel goed liggen en vaak kan je er ook zeehonden spotten! De rondrit vervolgt langs het reddingshuisje, dat nu is ingericht als klein juttersmuseum. Onderweg zorgt een accordeonman voor een gezellig deuntje. De Vliehors Expres maakt het hele jaar door rondritten naar deze Sahara van het Noorden. In de zomervakantie kan je ook mee op zomeravondtocht. Dan treedt het folkduo Drijfhout op bij het kampvuur op het strand – www.vliehorsexpres.nl

Oog in oog met zeehonden

Het natuurcentrum Ecomare combineert de opvang van zeehonden en vogels met een natuurmuseum en zeeaquarium. Je kan er zeehonden en bruinvissen bewonderen. Ook vogels, vissen en andere zeedieren zie je er van heel dichtbij. In het natuurmuseum ontdek je alles over Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel. Ecomare ligt midden in het Nationaal Park Duinen van Texel en is goed voor een leuk en boeiend dagje uit voor alle leeftijden – www.ecomare.nl

Trendy logeren

Zicht op zee

Het karakteristieke pand van Design Hotel Texel Suites aan de haven van Oudeschild is een eyecatcher. De drie suites zijn ingericht met modern design en catchy details, van lichtknop tot verwarmingselement. Je hebt er een prachtig uitzicht over de Waddenzee. Ook opvallend: de kamernummers – 2, 3 en 4 – staan voor het aantal gasten dat er kan overnachten. Het ontbijt wordt voor de kamerdeur gezet – www.texelsuites.com

Meer info: www.wadden.nl

 

Zoek je het liever wat verder? Ontdek Hong-Kong, metropool van Azië!

 

VIAErik Cajot
DELEN