Wil je je ontpoppen tot een echte grillmaster? Dan rust je jezelf best uit met goed barbecuegerief. Zes musthaves die elke houtskoolbarbecuechef in huis móet hebben!

1. Aan de gang

Niets zo vervelend als uren wachten mét honger tot de grill ein-de-lijk warm genoeg is. Met een barbecuestarter zijn je kolen in slechts dertig minuten gloeiend heet. Je kunt zo’n starter vergelijken met een kleine schoorsteen: een buis vol kolen die je makkelijk aansteekt. Als ze heet genoeg zijn, verspreid je ze gewoon in je barbecue. Je hebt ook een elektrische starter, die je gewoon tussen de kolen moet leggen. Ook handig!

2. Veilige vingers 

Wat zeker niet mag ontbreken: barbecuehandschoenen! Een barbecue kan behoorlijk warm worden. Als je niet op de spoedafdeling wil belanden met verbrande vingers, is een hittebestendig paar echt onmisbaar in je buitenkeuken. Gebruik geen gewone ovenwanten, want die kunnen zo’n hoge temperaturen niet aan.

3. Perfecte timing 

Wil je je gasten een perfect gegaard stuk vlees of vis voorschotelen? Haal dan een kernthermometer in huis. Zo weet je meteen of de lekkernij geserveerd kan worden of nog wat tijd nodig heeft. Er bestaan tegenwoordig zelfs thermometers met bluetooth die je met je smartphone koppelt. Zodra de juiste temperatuur bereikt is, krijg je een melding. Intussen blijf je gezellig bij je gasten zitten! Relaxed grillen? Check!

4. Verdeel en heers 

Om je vlees goed te laten garen, moet je barbecue overal even warm zijn. Met een kolenschop verdeel je de gloeiende kolen – zonder je te verbranden – onder de grill. Je kunt natuurlijk ook een warme en koudere zone creëren door aan één kant meer kolen te leggen. Zo schroei je je vlees eerst dicht op de hete kant, om het dan rustig verder te laten garen in de koelere zone.

5. In de pols

Een lange barbecuetang is echt geen overbodige luxe als je op een comfortabele manier een stuk vlees, vis of wat groenten wilt omdraaien. Let er bij de aankoop op dat deze goed in de hand ligt.

6. Glimmende grill

Het is zeker niet de fijnste activiteit van de avond: je barbecue weer spic en span krijgen. Daarom koop je maar beter een goede barbecueborstel van roestvrij staal. Zo’n borstel is speciaal ontworpen om aangekoekte etensresten in enkele seconden los te krijgen. En daarmee hou je je rooster in topvorm! 

DELEN