We willen ze niet te eten geven, al die mensen die het liefst in slaap vallen op het ritme van een spinnende poes of een snurkende hond die zich tegen hen aan schurkt. Klinkt heel gezellig. Maar is het wel zo verstandig?

De nadelen:

1 – Een feest voor huisstofmijten

Je zou denken dat katten de properste dieren op aarde zijn. Ze wassen zich namelijk de hele dag door. Overal. Dus ook onder de staart. En hun tong kunnen ze helaas niet zelf reinigen. Kan jij het verhinderen dat ze je in je slaap gaan likken aan je blote arm of in het gezicht? Ook in bed worden de kattenwasjes voortgezet. Daarbij komen flink wat huidschilfers vrij en tussen de lakens. De huisstofmijten zijn er dol op. Wie met een allergie kampt, kan die kleine bijkomende huisdiertjes natuurlijk best missen.

2 – Haartjes overal

Feit is dat katten en honden echt overal haartjes achterlaten. Je zult de meeste echt niet inslikken, maar hygiënisch kan je het bezwaarlijk noemen.

3 – Teken, vlooien, …

Opletten als je huisdier last heeft van vlooien, teken of andere parasieten. Hoorde je bijvoorbeeld al van demodex? Dit zijn kleine mijten die leven rond de ogen van het huisdier. Zo’n oogmijt kan vanuit het huisdier overlopen naar de mens, terwijl deze slaapt. Mijten houden niet van licht en zijn daarom pas actief als men het licht in de slaapkamer dooft. Demodex komt vooral voor op de wimpers. Het liefst nestelen ze zich in vochtige haarfollikels. Als de mijten eenmaal op de wimpers zitten, gaan ze maar moeilijk weer weg. Daardoor ontstaat er jeuk en zwellingen. Bovendien kan men last krijgen van droge ogen en wazig zicht.

4 – Verstoorde nachtrust

De kans is natuurlijk groot dat jouw lieve beestje aandacht wenst of wil spelen. Op momenten dat jij daar nog helemaal niet aan toe bent. Omdat het midden in de nacht is. Ben je al eens gewekt door een labrador die buiten iets hoort en als een goede waker luidop gaat blaffen? Vlak naast jouw oor. Het is niet alleen verschieten, je kunt er ook gehoorschade door oplopen.

 

huisdier bed

De voordelen:

Ondanks al deze nadelen zijn er ook wel wat voordelen aan een huisdier als bedpartner.

1 – Veilig gevoel

Talrijke baasjes voelen zich door de aanwezigheid van hun huisdier in bed een stuk geruster of ze halen er zelfs troost uit.

2 – Warmte en gezelligheid

Een nachtje met jouw huisdier slapen, dat is pure gezelligheid en warmte. Zeker nu de kille herfst en winter voor de deur staan is het zalig vertoeven met jouw vriendje in bed.

3 – Kalmerende werking

Het is algemeen geweten dat een hond of kat een kalmerende werking op ons hebben. Ze helpen je ontspannen na een lange en stressvolle dag. De rustige ademhaling en regelmatige hartslag van Woef kan je helpen om minder te tobben in bed en sneller de slaap te vatten. En de versterking van de band met je schat is mooi meegenomen. 


Na het lezen van dit artikel zin gekregen om een hondje aan te schaffen? Philip van Dierenasiel Sint-Truiden geeft je tips om geen slachtoffer te worden van broodfok. Je leest ze hier!