v.l.n.r. Maarten Meertens, Wouter Schils, Leander Kippers en Ismaël Gielen

De meerwaarde van een kwalitatieve woonomgeving

De blik op wonen is de afgelopen tijd grondig veranderd. Waar je normaal elk vrij moment buitenshuis besteedde, moet je nu in je bubbel blijven. Het deed ons zoeken naar meerwaarde dichter bij of in huis. We spraken met architect Leander Kippers van R2Livin en BISAR over wonen en ontwerpen in 2021.

Zetten de tendensen van 2020 wat wonen betreft zich verder door volgens jou?

“Sommige zaken wel, denk ik. De lockdowns en het niet kunnen reizen hebben veel mensen de waarde van hun eigen thuis doen inzien. Op de vastgoedmarkt zie je het effect: meer vraag naar huizen met tuin, minder naar appartementen. En mensen die al een huis hadden, investeren meer in hun tuin, een zwembad, een uitbreiding, zaken die het leven thuis aangenamer maken. Dat merken wij als architecten ook. Klanten willen het geld dat ze normaal aan reizen en hobby’s spenderen, nu investeren in hun woning. Die tendens zal wel evolueren maar niet in een-twee-drie verdwijnen. Want van die investeringen wil men natuurlijk wel lang profiteren.”

Maken er ook meer en meer mensen werk van een thuiskantoor?

“Meer mensen staan stil bij de voordelen van wat extra ruimte. Bij nieuwe opdrachten doet die extra kamer er dus wel toe. Waar vroeger een kleine berging genoeg was, mag het nu wat meer zijn. Ook projectontwikkelaars houden er rekening mee. Met BISAR Business Architecture werken we vaak samen voor woonontwikkelingen. We zien de vraag naar een zolderruimte onder het zadeldak stijgen. Maar ook al vóór corona hoor. Dat heeft te maken met het compacter bouwen op een kleiner perceel. Dan is elke extra vierkante meter mooi meegenomen.”

“Onze klanten kiezen voor ons omwille van betrouwbaarheid.”

Is een tuinkantoor of een grote aanpassing aan je woning dan de investering waard?

“Ik raad aan om niet over één nacht ijs te gaan. Een bijgebouw als tuinkantoor bijvoorbeeld is niet goedkoop. Je hebt niet enkel een bureelruimte nodig, maar ook elektriciteit, verwarming, … je moet er al héél veel gebruik van maken om er je voordeel uit te halen. Opteer dan liever voor een soort polyvalente ruimte. Een soort poolhouse of zo, dat kan je voor van alles gebruiken. Je vraagt je toch best af of je er nog wat aan hebt op lange termijn, wanneer je weer op verplaatsing mag werken.”

Hoe belangrijk is het als architect om mee na te denken over die meerwaarde voor de bewoner?

“Het concept is heel erg belangrijk. Het geeft de belangen van de bouwheer vorm. Of het nu over een woning of een groot project gaat. R2Livin Architects richt zich op de particuliere markt. Daar begeleiden we de bouwheer door het doolhof van het bouwproces. Het gaat niet om zo snel en goedkoop mogelijk ontwerpen. Wel om doelgericht een meerwaarde te creëren: het gevoel, de personal touch, de kunst van het wonen.

Met BISAR Business Architecture richten we ons dan weer op de businessklant, retail, ontwikkelingen, industrie. Vanzelfsprekend moeten die projecten voor onze klant geld opleveren. Toch behouden we ook daar onze werkwijze, onze zoektocht naar meerwaarde. We denken er ook steeds een stap verder. We beïnvloeden of creëren met ons werk een volledige leefomgeving. Dan moeten we ons niet enkel buigen over de leefbaarheid binnen het project, maar ook daarbuiten. Tot de mobiliteit toe. Wij zijn daar trouwens heel principieel in. Als een projectontwikkelaar de eindklant niet voor ogen houdt en geld primeert op kwaliteit, werken we er simpelweg liever niet meer mee samen.”

Dan is het essentieel dat je als team die visie deelt?

“Absoluut. Ons team telt nu 8 mensen en ik geloof echt dat wij elkaar versterken. We profileren ons als experten, hebben goede connecties met partners, aannemers, ontwikkelaars, … en dat rendeert. Onze klanten kiezen voor ons omwille van die betrouwbaarheid. In maart worden 2 van onze medewerkers trouwens partners. Zo creëren we een bredere basis, met nog meer bestaansrecht en slagkracht. Ik geloof echt dat de sterkte van het team in het individu zit en omgekeerd.”

 

DELEN