Ben jij de trotse eigenaar van een mooie woning? Dan vraagt jouw stulpje vast om een passende setting. Een comfortabele oprit, stijlvolle klinkers en liefst ook hier en daar een paadje om moddervoeten te voorkomen. Heb je al eens nagedacht over het milieu-effect van zo’n verharding?

Het regenwater krijgt de kans niet meer om door te dringen. Gevolg: onze natuur kreunt onder de droogte. En ook het uitzicht van je woning lijdt. Ondoordringbare opritten, vaak in asfalt of beton, voeren het regenwater af, maar na verloop van tijd ontstaan er oneffenheden in het oppervlak. Er vormen zich plassen die bladeren, slijk en onkruid verzamelen en je oprit ontsieren. Weinig aantrekkelijke gedachte, toch?

Bron: Ebema 

Duurzame alternatieven

Gelukkig zijn er duurzame alternatieven die je oprit wel in vorm houden. Zij voeren het regenwater niet af, maar laten het door. Wil je je oprit stijlvol en milieuvriendelijk aanleggen, dan kies je best voor poreuze, waterpasserende materialen. Ze verstevigen de ondergrond en leiden imposante SUV’s feilloos naar de garagepoort, maar voorkomen aanhoudende plasvorming omdat ze het regenwater laten infiltreren in de bodem.

Bron: Ebema 

Mediterrane look

Een greep uit de mogelijkheden: hou je van een mediterrane look, kies dan voor dolomiet. Met dit okerkleurig gesteente waan je je instant in het zuiden van Frankrijk. Je plaatst het makkelijk en snel en bovendien is het interessant qua prijs. Zo’n oprit oogt authentiek en karaktervol. Nog een troef: er is een breed keuzeaanbod qua korrelgrootte en steensoort.

Moderne touch

Ben jij eerder gecharmeerd door mals gras, maar voel je er weinig voor om wekelijks je grasmaaier uit het tuinhuis te halen? Decoreer je oprit dan met grasbetontegels. Het patroon van zo’n oprit wordt bepaald door betonnen tegels waartussen je graszoden plaatst. Grasdallen zijn sterk, mooi, duurzaam en bovendien bijzonder onderhoudsvriendelijk. En ze ogen erg strak. Liever geen gras? Je kunt ook grind tussen de betontegels leggen. Op die manier creëer je een speels en waterdoorlatend effect.

Bron: Ebema 

 

Klassieke klasse

Liever rustiek? Ga dan voor klassieke kasseien. Dat is duurzaam als je ze plaatst met poreuze voegen. Opnieuw: zo voer je het regenwater structureel af. Kasseien blijven natuurlijk wel glad bij regenweer. Opletten dus met hoge hakken!

DELEN