Relatietherapeut Sarah aan het woord

Sarah Hertens werkt mee aan de matchmaking van de Blind Getrouwd koppels en begeleidt ze gedurende het hele proces. Ze helpt ook mensen verder in haar praktijk te Hasselt.

De studenten: ze zijn verwend, lui, nonchalant, brutaal, onverantwoordelijk, … en volgens sommigen hebben ze absoluut geen reden tot klagen in deze lockdown. Lagere en middelbare scholen sluiten niet aangezien sociale contacten van essentieel belang zijn voor het welzijn van de jeugd. Stopt dat dan vanaf 18 jaar? De studententijd is nochtans een zeer belangrijke fase in de ontwikkeling van jongvolwassenen. Het is de enige periode in het leven dat je vrij bent met weinig verantwoordelijkheden. Vrij om jezelf te zoeken, te vinden en misschien weer kwijt te geraken, te experimenteren met het leven, te feesten, vrienden voor het leven te maken … Het is een absoluut noodzakelijke transitie naar het volwassen leven. Het niet doormaken is nefast voor deze generatie!

Door Corona gaat dus essentiële tijd verloren, en deze is niet meer in te halen. De psychologische impact hiervan is groot en de cijfers liegen er niet om: uit buitenlands onderzoek blijkt dat 69% van de jongeren zich slechter voelt dan voor Corona. Ook studeren wordt moeilijker doordat universiteiten de deuren sluiten: lessen gaan enkel online door, practica vallen weg, er is geen ontspanning naast studeren. Dit zorgt voor veel dropouts en zo gaat kostbaar talent verloren. Ook de gevolgen op lange termijn voorspellen niet veel goeds.

Miskennen heeft dus enkele geen zin. Dat er nu gestart kan worden met vaccineren is een lichtpuntje waarmee we 2021 hoopvol zijn ingegaan. Jammer genoeg hinken de jongeren ook hier weer achterop. Zelf ben ik alvast grote voorstander om onze jongeren samen met onze kwetsbare ouderen eerst te vaccineren. F*ck ‘69, ‘79 en ’89. Ik sta alvast graag mijn plaats aan heb af. Wie doet mee?

Noot: F*ck 69 is een initiatief van Awel ter ondersteuning van kinderen en jongeren.

DELEN