Ga je fitnessen of doe je aan een andere sport? Goed bezig! Maar laat je niet misleiden door de vele sportfabeltjes… Mythes die tot de verbeelding spreken, maar waarvoor er geen enkele wetenschappelijke basis bestaat. Om je hiervoor te behoeden, overlopen we ze even.

 

1 – Je hoeft niet op je eten te letten als je genoeg fitnesst!

via GIPHY

Yeah right! Die vlieger gaat niet helemaal op. Wat er niet aan komt, hoeft er ook niet meer af! Het is immers niet mogelijk om vet om te zetten in spierweefsel. Het zijn namelijk totaal verschillende structuren. Je kunt enkel door te fitnessen je vetpercentage laten zaken. Tegelijk kan je spierweefsel toenemen. Maar die veranderingen staan eigenlijk wel los van elkaar.

 

2 – Je valt af van yoga en pilates

via GIPHY

Helaas dames, bij yoga en pilates is de vetverbranding helemaal verwaarloosbaar, omdat de oefeningen op lage intensiteit worden uitgevoerd. Dat neemt niet weg dat ze wel uitstekend zijn voor de stabiliteit, lenigheid en ontspanning van diverse spiergroepen. Maar voor het afvallen hoef je het niet te doen. Een combinatie van cardiotraining en krachttraining geeft het beste resultaat.

 

3 – Een goed dieet? Dan moet je vetten vermijden

via GIPHY

 

FOUT! Je mag aan tafel zeker geen vetten vermijden. Geheel vetarme diëten kunnen het lichaam zelfs schade toebrengen. Het geheim van een slanke lijn schuilt in het juiste evenwicht.

 

4 – Zweten helpt je af te vallen

via GIPHY

Nee hoor, het is helemaal niet nodig om je in de sportschool in het zweet te werken als je wilt afvallen. Zweten zal alleen zorgen voor vochtverlies en de afvoer van nuttige mineralen, maar helpt niet om meer vet te verbranden.

 

5 – Wie een sixpack wilt moet de buikspieren trainen.

via GIPHY

Misschien wel een klein beetje waar maar daar blijft het niet bij. Als je op het strand wilt uitpakken met je sixpack zal je het trainingsschema moeten uitbreiden met aerobische activiteiten die je in staat stellen het laagje vet dat je buikspieren bedekt, te verbranden.

 

6 – Vrouwen mogen geen gewichten gebruiken anders worden ze te gespierd!

via GIPHY

Nogmaals, niet waar. Een workout met gewichten kan het vrouwelijke lichaam juist slanker en strakker maken. Ze hebben immers minder aanleg dan mannen om spiermassa te ontwikkelen (een hormonenkwestie).

 

7 – ‘No pain, no gain’

via GIPHY

Dit fabeltje gaat al jaren rond in de fitness wereld. Je zou pas goed bezig zijn, als je spieren pijn gaan doen. Maar daar zijn experts het helemaal niet mee eens. Een intensieve en uitputtende training is zeker aan te raden, maar zodra het pijn gaat doen ben je verkeerd bezig. Het gaat allemaal om de vorm van de oefening en pijn geeft aan dat je een verkeerde beweging maakt.

8 – Seks is een fantastische ‘workout’

via GIPHY

Het is moeilijk te geloven dat dit een fabeltje is, we know. Want seks is geweldig … maar niet als workout. De meeste statistieken tonen aan dat tijdens een heerlijke vrijpartij onder de lakens 300 calorieën per persoon worden verbrand. Maar wanneer we naar de feitelijke cijfers kijken zien we dat tijdens de gemiddelde beurt van ongeveer 6 minuten slechts 20 calorieën worden verbrand. Voor een geweldige workout onder de lakens zal je dus een beetje moeten werken aan dat uithoudingsvermogen.

Wil je enkele juiste tips voor een strakke buik? Lees dan snel ons artikel en zeg maar bye bye tegen die vetrolletjes.