met tomaat, komkommer, feta en krokante spekjes

Hij wint steeds meer aan populariteit, de zoete aardappel. Niet voor niks, want hij is gezond en ontzettend lekker. Eén zoete aardappel bevat meer vitamine A dan de minimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem. En eerlijk… dat kunnen we deze tijden goed gebruiken, toch?

Ingrediënten

4 oranje zoete aardappels
4 middelgrote tomaten
1/2 komkommer
150 g feta
400 g spekblokjes
2 lente-uitjes
1/2 chilipeper

Saus

125 ml zure room
1 el agavesiroop
1 tl limoensap
1 tl sumak
1/2 tl za’atar

Aan de slag

1. Prik met een vork enkele keren in de zoete aardappels. Leg ze op een ovenschaal en bak ze gedurende ongeveer 50 min in een voorverwarmde oven op 180 graden. De zoete aardappels zijn gaar als ze vanbinnen zacht zijn.

2. Snij de komkommer, tomaten (zonder pitjes) en feta in kleine blokjes. De lente-uitjes in ringetjes en de chilipeper heel fijn. Meng alles onder elkaar en kruid af met peper en zout.

3. Voor de saus meng je alle ingrediënten onder elkaar, kruid met peper en zout en zet koel.

4. Bak de spekblokjes krokant in een droge pan.

5. Haal de zoete aardappels uit de oven en snij ze in de lengte in twee. Lepel er de groentemengeling met feta in. Daarop schep je rijkelijk de spekblokjes. Werk af met mooie dot van de saus.

Vervang de spekjes door kippenklokjes voor een nog gezondere versie.

DELEN