Je zou misschien denken dat voor een architect enkel de buitenkant telt, maar de binnenkant is net zo belangrijk! Architect Dimitri Pauwels onthult waarom hij het belangrijk vindt dat een architect ook daarbij wordt betrokken en hoe hij in zijn woning de perfecte match vond tussen exterieur en interieur.

Waarom je architect ook betrekken bij je interieur? 

Het beroep van architect is erkend en wordt beschermd door de orde van architecten. Dit in tegenstelling tot dat van interieurarchitecten, waar de focus meer licht op inrichting en aankleding van een project zonder de structurele en stabiliteitstechnische kant ervan.

Guest editor architect Dimitri: match je exterieur met je interieur - Flashmagazine

Als architect vind ik het zelf een meerwaarde als ik ook de kans krijg om mee advies te kunnen geven bij de inrichting van een project en voor een match kan zorgen van exterieur met interieur. Een goed ontwerp geeft hierbij ook antwoorden op de vraag van de bouwheer en is een ruimtelijke vertaling waarbij interieur en exterieur elkaar aanvullen. De gevel krijgt zijn vorm door de ruimtes die erachter verscholen zitten, maar alles moet op zich ook mooi in verhouding zijn. De beleving van de ruimte binnen moet versterkt worden door licht van buiten dat binnenvalt op de juiste plaats. Of door een interessant zicht naar buiten dat de aandacht trekt.

Guest editor architect Dimitri: match je exterieur met je interieur - Flashmagazine

Harmonie in Antwerpen

Zelf heb ik een tijd in Antwerpen gewoond op een klein appartement op de 17de verdieping, vlakbij het Rivierenhof. Na de verbouwing ervan tot een cityloft had ik vanuit de hele woning een uitgestrekt zicht over de stad. Het zicht naar buiten was als het ware een groot schilderij dat continu in beweging was. De beschikbare ruimte was beperkt, maar dit stond recht tegenover met het spectaculaire zicht dat je op die plek voor 100% moet benutten en dat mee deel uitmaakt van die locatie. Ik zorgde dan ook voor een perfecte match van exterieur met interieur.

Guest editor architect Dimitri: match je exterieur met je interieur - Flashmagazine

Alleen de buitenmuren en één dragende wand van het appartement bleven over. Op deze manier kon ik opnieuw vertrekken van een wit blad voor de inrichting ervan. Het resultaat moest een minimalistische loft worden waarin elke vierkante meter maximaal werd benut. Dit was mogelijk door te kiezen voor meubilair op maat.

Guest editor architect Dimitri: match je exterieur met je interieur - Flashmagazine

We opteerden ook voor wit, omdat het de hoofdkleur is om een beperkte ruimte zo groot mogelijk te laten lijken. Een contrasterend centraal zwart blok, met daarin de keuken aan de ene kant en de dressing van de slaapkamer van de ouders aan de andere kant, vormt de scheiding tussen leven en slapen.

Guest editor architect Dimitri: match je exterieur met je interieur - Flashmagazine

De betonnen structuur van het authentieke gebouw, zichtbaar gelaten waar mogelijk, vormt de link met vroeger. Bovendien combineert hij mooi met het zwart-witte strakke interieur. De subtiele kleuraccenten (oranje en groen) in de binnenkasten van de keuken en de kinderkamer geven een frisse touch.

Guest editor architect Dimitri: match je exterieur met je interieur - Flashmagazine

De kinderkamer wordt ’s avonds afgesloten met een dik fluwelen gordijn. Overdag maakt het deel uit van de leefruimte.

Guest editor architect Dimitri Pauwels - Flashmagazine

Eigen woning als testcase

Los van de externe factoren die een interieur kunnen opwaarderen en die je als architect moet benutten, vind ik het zeer leuk om mee te kunnen werken aan de inrichting van een project. Met maatmeubilair, de keuze van materialen, kleur en textuur kan je een project helemaal afwerken.

Guest editor architect Dimitri Pauwels - Flashmagazine

Ik heb dan ook al sinds mijn opleiding een affiniteit met mooi bijpassend meubilair. Vast maatmeubilair moet volgens mij ook meer functie hebben dan alleen maar voor de opslag van spullen dienen. Het bepaalt mee de inrichting van het hele interieur. Het vormt de scheiding tussen verschillende ruimtes. Het wekt een zekere nieuwsgierigheid door bepaalde zichten doorheen toe te laten. Zo kan het bijvoorbeeld door middel van een mobiele wand de ruimte ook herschikken, naargelang het gebruik doorheen de dag.

Mijn eigen woning, en destijds mijn appartement, beschouw ik als testcases om hiermee te experimenteren. Aangezien ik het maatmeubilair voor mijn eigen woning grotendeels zelf maak in mijne vrije tijd, geeft dit veel vrijheid en kan ik hier ook redelijk ver in gaan qua detaillering van het ontwerp ervan. Ik bekijk het als prototypes waar veel ontwerpwerk achter schuilgaat en waarvan ik elementen kan hergebruiken in projecten van klanten. En door zelf wat praktijkervaring op te bouwen, ken je ook meer van de mogelijkheden van materialen wat ook een pluspunt kan zijn in andere projecten.