Weet jij precies wat een architect doet? In de wet staat dan misschien wel dat je in deze functie de bouwplannen moet opmaken en een verplichte controle moet uitvoeren op de bouwwerken, maar in werkelijkheid doet een architect zoveel meer dan dat! Dimitri Pauwels legt uit.

Een ruim begrip

Sinds het opstellen van deze wet is er zeer veel veranderd in de bouwwereld. We bouwen vandaag volledig anders dan toen en toch is de wet nooit echt aangepast. Ondertussen is de taak van een architect wel veel ruimer en complexer geworden. Zo complex dat het zelf voor ons onmogelijk is geworden om van alle materie nog permanent op de hoogte te blijven. Deeltaken zoals stabiliteitsberekeningen, EPB-verslaggeving, veiligheidscoördinatie… worden dan ook meer en meer toevertrouwd aan gespecialiseerde bureaus. De architect is nu de manager tijdens het bouwproces. Iemand die alle informatie verwerkt in zijn ontwerp, in overleg met de klant. 

Guest editor architect Dimitri: waarom (ver)bouwen met een architect? - Flashmagazine

Vanaf de start

Je kan daarom niet snel genoeg beroep doen op een architect wanneer je (ver)bouwplannen overweegt. Hoe sneller wij als architect betrokken worden bij het project, hoe meer we het ontwerp kunnen sturen. Al van in de ontwerpfase hou ik als architect zoveel mogelijk rekening met isolatie, stabiliteit, ventilatie… Want als het ontwerp klaar is en de bouwvergunning wordt aangevraagd, wordt het moeilijk om deze zaken nog bij te sturen. Latere aanpassingen hebben meestal ook een impact op het budget en het resultaat is vaak minderwaardig. 

Om een eenvoudig voorbeeld te schetsen: sinds een kleine 10 jaar worden nieuwbouwwoningen meestal voorzien van een ventilatiesysteem. Zo’n kwalitatief systeem heeft al snel leidingen met een diameter van 20cm. Als er in de ontwerpfase geen rekening wordt gehouden met leidingschachten of verlaagde plafonds om dit mooi te integreren, dan krijg je dit zeer moeilijk opgelost in een latere fase en de oplossingen kunnen wel eens duurder dan verwacht uitvallen.

Guest editor architect Dimitri: waarom (ver)bouwen met een architect? - Flashmagazine

Kwaliteit boven alles

Naast het creatieve niveau, draag ik ook de kwaliteit van mijn projecten hoog in het vaandel. En dat begint bij het ontwerp van ieder project. Deze kwaliteit moet de norm zijn die verder wordt uitgedragen doorheen het ganse bouwproces. De keuze van een kwalitatieve aannemer met de nodige vakkennis is hierbij dan ook van belang. 

Als architect kijken we tijdens de werken toe op een correcte uitvoeringswijze van de aannemers en sturen we bij waar nodig. Door onze ervaring houden we het totale plaatje ook steeds in het oog en kunnen we sneller anticiperen als er wijzigingen moet gebeuren in het bouwproces. Deze wijzingen hebben steeds als doel om de werken vlot te laten opschieten en/of onnodige kosten te vermijden. 

Guest editor architect Dimitri: waarom (ver)bouwen met een architect? - Flashmagazine

Te duur? 

De kostprijs voor de opvolging van jouw bouwproject door een architect verdien je terug in een vlottere planning van de werken, het vermijden van onnodige kosten door een snellere anticipatie op mogelijke fouten en de controle van de facturatie van de aannemers. Bovendien heb je een partij die met kennis van zaken en aan de kant van de bouwheer de werken controleert en opvolgt.

Kortom, je laten bijstaan door een architect bij de (ver)bouw van je project, maakt wel degelijk een verschil!