Een huis renoveren of zelf bouwen? Dat doe je waarschijnlijk maar één of twee keer in je leven. Heel enthousiast ga je dan ook op zoek naar een architect die op dezelfde lijn zit als het op jouw visie aankomt. Jouw nieuwe plekje moet iets speciaal worden. Dimitri Pauwels vertelt je hoe hij van elk (ver)bouwproject iets uniek maakt. 

Een fantastische samenwerking en resultaat

Het merendeel van mijn klanten zijn particulieren die een woning op het oog hebben of net een bouwgrond gekocht hebben. Vol overtuiging komen ze bij mij aankloppen voor een verbouwing of een ontwerp van hun droomhuis. Als architect vind ik het altijd een hele eer en verantwoordelijkheid dat klanten het lot van hun (ver)bouwproject in mijn handen leggen. Voor mij is het dan ook de normaalste zaak van de wereld om hier doordacht mee om te gaan.

In een eerste intake gesprek probeer ik te polsen naar specifieke behoeften en wensen. Dat de meeste mensen een leefruimte, keuken, badkamer en 2 tot 4 slaapkamers willen, is evident. Maar de vraag naar een ruimte voor een atelier, werkplek, fitness of andere hobby kunnen het ontwerp van een gebouw juist interessant maken. Ik zie dit dan ook zeker niet als een obstakel waar een oplossing voor moet gezocht worden.

Guest editor architect Dimitri: zo maak je jouw (ver)bouwproject uniek - Flashmagazine
Verzonken bureau/werkplek in de vloer. Er is privacy van buiten naar binnen door het lage raam, maar wel zicht naar buiten.
Guest editor architect Dimitri: zo maak je jouw (ver)bouwproject uniek - Flashmagazine
Het raam heeft invloed op de compositie van de voorgevel.

Waarmee rekening houden?

Naast de specifieke wensen van de bouwheer, heeft elke plek of ieder perceel waarop gebouwd wordt ook een eigen context. De oriëntatie bepaalt waar en wanneer er zonlicht kan binnenvallen in de woning. Bovendien legt de ligging ook het niveau van inkijk vast. Ligt het project eerder in het centrum of meer in een groene omgeving aan de rand van een stad? Afhankelijk daarvan hebben de bouwheer en de gebouwen errond minder of meer privacy.

Daarnaast zal op kleine percelen in stadscentra de ruimtelijkheid van een gebouw vaker in de hoogte moeten gezocht worden, terwijl projecten in landelijke en groene omgevingen hun ruimtelijkheid meer halen uit horizontaliteit. 

Materiaal telt

Ook zijn er de laatste jaren veel innovatieve oplossingen op de markt gekomen qua materialen. Dit kan bijdragen aan creatieve uitkomsten in een gebouw. Wij zijn als Vlamingen met een baksteen in onze maag geboren, maar een tiental jaar geleden kreeg de baksteen veel concurrentie van andere materialen. Met de strengere isolatienormen werden de buitengevels alsmaar dikker. Wat ervoor zorgde dat verschillende alternatieven populair werden: geventileerde gevels met plaatmateriaal, hout, aluminium …

De baksteenfabrikanten hebben dan ook niet stilgezeten en komen de laatste jaren zelf met alternatieven op de markt, die ervoor zorgen dat je met een dikke isolatielaag toch kan werken met een slanke gevelafwerking in baksteen. Dit onder de vorm van bijvoorbeeld steenstrips die gelijmd worden op de isolatie. De mogelijkheden qua patroon in deze strips zijn oneindig, waardoor wij als architect ook in de materialisatie van elk project een creatieve oplossing kunnen uitwerken die het ontwerp nog krachtiger maakt.

Guest editor architect Dimitri: zo maak je jouw (ver)bouwproject uniek - Flashmagazine
De vorm van deze woning komt voort uit de specifieke oriëntatie van het perceel en de wensen van de klant. Hierdoor is de bureau vooraan tegen de straatkant. Het terras op het zuiden vormt een afscheiding tussen werk en privé en laat een zee van licht binnenvallen in de leefruimte.

Ik haalde het zonet al even aan: sinds 2006 bij de invoering van de EPB-regelgeving is de milieuvriendelijkheid van bouwprojecten alsmaar belangrijker geworden. Al van in de ontwerpfase is het voor ons als architect van belang om in overleg met de bouwheer een ambitieniveau te bepalen op dit vlak. Hoe energiezuinig wil de klant zijn woning? Naast een invloed op de kostprijs zal dit ook een impact hebben op het ontwerp van het gebouw. Zo zijn bijvoorbeeld grote raampartijen mooi, maar vaak ook nefast voor het E-peil van de woning.

Conclusie

Dit zijn maar een paar onderwerpen die een effect hebben op het ontwerpproces. Maar ik hoop dat ze wel duidelijk maken dat de bouw van een woning meer is dan een keuze maken uit:

  • de kleur van de baksteen;
  • het aantal slaapkamers;
  • en of je voor een moderne look met crepi of een klassiekere look in baksteen gaat.

Elk project is uniek omwille van zijn randvoorwaarden en de specifieke wensen van de bouwheer. Ook hier kan de keuze van de architect het verschil maken.

Nog meer lezen van Dimitri?