Kaat ziet vaak in haar praktijk dat vrouwen na de geboorte van een kind/kindjes in eerste plaats mama worden en de vrouw in zichzelf vergeten. Maar hoezeer het moederschap je ook opslorpt, toch is het belangrijk om de vrouw en partner in jezelf op den duur terug centraal te zetten. Ze legt uit hoe je dat doet.

Dat was na de geboorte van mijn tweeling net hetzelfde hoor. Hun eerste jaar was mijn mooiste en verschrikkelijkste jaar tot nu toe. En dat is oké. Op zich is dat logisch natuurlijk, zo’n klein kindje dat afhankelijk van je is en je hormonen die op hol slaan, dat doet wat met een vrouw. En dat mag ook!

Guest editors Kaat en Sara: hoe haal je het beste in jezelf (terug) naar boven? - Flashmagazine

Verwen jezelf

Ik ben er echt van overtuigd dat het voor elke vrouw belangrijk is om voldoende ruimte voor zichzelf te maken en de vrouw in zichzelf niet te vergeten. Daarom heb ik vandaag voor jullie 5 tips!

1. Neem een oude hobby terug op of zoek een nieuwe.
Veel vrouwen die ik spreek in mijn praktijk hebben geen hobby meer. Daar is immers geen ruimte meer voor naast het werk, het huishouden en de kinderen. Natuurlijk is het ook niet zo simpel om dit ingepland te krijgen, maar het is wel belangrijk! Daarom raad ik aan om toch een hobby te zoeken of terug op te nemen. Even tijd voor jezelf zorgt dat je daarna met extra energie thuiskomt. 

2. Blijf (wat) werk maken van je uiterlijk.
En nee, dat doe je niet per se voor je man. Dat doe je vooral voor jezelf. Er leuk uitzien is nu eenmaal fijner dan er minder leuk uitzien. Durf op dit vlak ook voor de gemakkelijke oplossing kiezen: ik heb mijn wenkbrauwen en eyeliner getatoeëerd en ben permanent onthaard. Dat scheelt toch wel wat tijd!

Guest editors Kaat en Sara: hoe haal je het beste in jezelf (terug) naar boven? - Flashmagazine3. Maak tijd voor je vriendinnen.
Je hoeft ze niet elke week te zien, maar zo af en toe bijkletsen is wel belangrijk. Om op de hoogte te blijven van elkaars leven, om even je hart te luchten of om nog eens te schaterlachen. Maak telkens als je ze ziet weer een nieuwe afspraak, zodat deze er ook zeker komt!

4. Zoek elke dag een momentje voor jezelf.
Elke dag een klein rustmomentje kan zoveel verschil maken. Als mama sta je immers de hele tijd ‘aan’, even tot jezelf komen is dus belangrijk. Dat hoeft trouwens niets groot te zijn. Een kopje van je lievelingsthee als de kinderen eindelijk in bed liggen of je favoriete muziek opzetten tijdens het douchen, kunnen ook al tellen! 

Guest editors Kaat en Sara: blijf jezelf verwennen - Flashmagazine.be5. Ga minstens één keer per maand op date met je partner.
Kinderen hakken niet alleen in de tijd voor jezelf, ze snoepen ook veel tijd van de quality time met je partner af. Dat is normaal, maar het is wel noodzakelijk om in te blijven zien waarom jullie elkaar ook alweer zo leuk vinden. En dat is in de kinderhectiek niet zo simpel. Daarom raad ik koppels aan minstens één keer per maand op date te gaan. Lekker uiteten of naar de film. En uiteraard doffen jullie je allebei op voor een date en wordt er die avond niet over de kinderen gepraat! Een uitdaging, maar het zal jullie dichter naar elkaar brengen…

Guest editors Kaat en Sara: hoe haal je het beste in jezelf (terug) naar boven? - Flashmagazine

Wanneer je erin slaagt deze 5 dingen te bewaken, ben je super bezig volgens mij. En wanneer er eentje af en toe niet lukt, is dat uiteraard geen ramp. Zolang je maar probeert jezelf ook af en toe centraal te zetten! Geloof me, je verdient het…

De sensuele vrouw

Moest je al deze dingen al doen (soms ben ik wat te optimistisch, dat klopt), kan een volgende stap trouwens zijn om niet alleen de vrouw in jezelf te bewaken, maar ook de sensuele vrouw in jezelf terug centraal te zetten. Want ook dat kom ik regelmatig in mijn praktijk tegen. Vrouwen die zichzelf centraal durven te zetten, maar die toch wat gewrongen zitten met het sensuele/seksuele stuk. Dat is helemaal niet raar, zeker na een bevalling niet. Je lijf is veranderd, heeft zolang in dienst gestaan van iemand anders en je partner heeft je niet altijd in de meeste flatterende vorm gezien. Terug in touch komen met die sexy versie van jezelf, is dan soms ook een zoektocht.

Guest editors Kaat en Sara: hoe haal je het beste in jezelf (terug) naar boven? - Flashmagazine

Maar ook op dat vlak zet ik jullie graag op gang:

1. Praat positief tegen jezelf.
Jullie zouden soms eens moeten horen hoe ik tegen mezelf praat. Het is niet mooi om te horen. En ik weet dat de meeste vrouwen dat doen. Wij zijn geneigd om veel te streng en te kritisch voor onszelf te zijn. Eigenlijk zou je tegen jezelf moeten praten zoals je tegen je beste vriendin of je dochter praat. 

2. Verwen jezelf met een mooi lingeriesetje.
Jezelf verwennen is zo belangrijk. Je verdient het sowieso, want je bent prachtig! En als je dit nu niet gelooft of me wil tegenspreken, lees dan puntje 1 nog eens! Wanneer we iets sexy aanhebben, voelen we ons na verloop van tijd ook sexyer. Ook als helemaal niemand dat ziet en wij de enigen zijn die het weten. Misschien wel net dan…

Guest editors Kaat en Sara: hoe haal je het beste in jezelf (terug) naar boven? - Flashmagazine3. Neem af en toe tijd voor jezelf.
Om uitgebreid onder de douche te gaan of je make-up te doen, bijvoorbeeld. Ook dit kadert natuurlijk in het lief zijn voor jezelf. Lief zijn voor jezelf betekent ook af en toe tijd voor jezelf nemen en op een positieve manier met je lichaam bezig zijn. Dat is goed voor je zelfbeeld én zorgt ervoor dat je gemakkelijker ontstresst.

4. Ga wijs om met de media.
Sociale media is een vergif! Dat weten we eigenlijk allemaal, maar toch laten we ons er nog zo dikwijls door vangen. Stel je bij iedereen die je volgt de vraag: voel ik me beter/sexyer over mezelf als ik een post van hem/haar zie of net niet? Als je je er niet beter door voelt, dan is de boodschap duidelijk: ontvolgen die handel!

Guest editors Kaat en Sara: hoe haal je het beste in jezelf (terug) naar boven? - Flashmagazine

5. Denk terug aan wanneer je sexyer voelde dan nu.
Wat was er toen anders? Wat kan je daaruit meenemen naar het heden?
Ooit is er waarschijnlijk een tijd geweest dat je je meer sexy voelde dan nu. En dat is op zich goed nieuws, want dat wil zeggen dat je het in je hebt. Yes! Maak daar dus gebruik van en ga eens na wat je van toen kan vertalen naar nu. 

En ik weet het dames, ook dit zijn geen gemakkelijke tips. Maar ze zijn wel belangrijk! Probeer er dus toch maar ruimte voor te maken. Geloof me, je gaat jezelf (en mij natuurlijk!) er nog dankbaar over zijn… En je partner ga ik vermoedelijk ook niet horen klagen!

Wil je je tijd zo efficiënt mogelijk gebruiken? Dan kan je ook meteen aan verschillende doelen tegelijkertijd werken. Wakker de innerlijke godin in jezelf aan, terwijl je met vriendinnen een gezellige avond beleeft. Dit kan je doen tijdens een Ladies Night Homeparty. Ventileer je wensen, zorgen en verlangens in een vertrouwde sfeer met vriendinnen en wordt geïnspireerd door seksuele tips en de leukste musthaves van voorspel tot naspel. Naderhand verwen jij jezelf of verras je je partner door de theorie om te zetten in de pratijk.