Fijn stof. We komen er dagelijks, elk uur, elke minuut, elke seconde zelfs mee in aanraking. Is het gevaarlijk? En wat kan je er aan doen? Dat zijn vragen die wij ons ook stelden. Wij geven je de antwoorden.

Fijn stof, wat is dat?

Fijn stof, dat zijn kleine, onzichtbare deeltjes die zowel in de lucht binnenshuis als buitenshuis rond zweven. Maar van waar komt dat stof dan? Het fijn stof ontstaat door industrie, landbouw, het verkeer, onze huishoudens, het roken van sigaretten of zelfs door enkele natuurverschijnselen zoals bijvoorbeeld vulkaanuitbarstingen. Het gevaarlijke aan dat fijn stof is dat de deeltjes meestal helaas bestaan uit allerlei stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid.

Wat zijn dan de gevolgen voor onze gezondheid?

Wees niet geshockeerd. Maar fijn stof veroorzaakt mogelijk heel wat ziektes van de luchtwegen, de longen, het hart en de bloedvaten. Door de huidige fijn stof concentraties in de lucht verliezen we met z’n allen de meeste gezonde levensjaren vergeleken met andere milieuvervuilende stoffen waarmee we in contact komen. Meer nog… per Vlaming verlies je ongeveer 1 gezond levensjaar door fijn stof.

Er kan moeilijk voorspeld worden of jij nu specifiek bepaalde gezondheidsklachten kan krijgen door het fijn stof.  Maar heel wat factoren spelen een rol:

1 – welk fijn stof je inademt
2 – hoeveel en hoe lang je dit inademt
3 – hoe zal je lichaam erop reageren

Hoe kan je jezelf beschermen tegen fijn stof?

Dat kan je door bij je thuis al heel wat fijn stof te vermijden. Rook niet in huis, want hier komen heel wat ongezonde stoffen bij vrij. Ook wanneer je stookt, kan je beter uitkijken voor een efficiënte oplossing. Kies voor een verbranding waarbij er minder stof vrij komt. En ten slotte et af en toe eens een raam open. Zo heb je minder fijn stof en andere schadelijke stoffen in de lucht.

Maar wat als je niet thuis bent? Daarvoor zochten wij een oplossing. Zo kwamen we bij de Airvida uit. Deze Taiwanese uitvinding is een actief draagbaar persoonlijk luchtbehandelingstoestel dat gedragen kan worden als halsketting, of je kan het opspelden aan je kraag of op je borst. Ondertussen filtert het de lucht rondom je door permanent 2 miljoen negatieve ionen/cm3 te genereren. Hierdoor beschermt de Airvida je tegen al dat fijn stof. Labotesten en gebruikers getuigen en bevestigen de doeltreffendheid.

Wil je zelf een airvida aanschaffen?

Dat kan. Voor amper €199,- haal je dit toestelletje in huis en filter jij de lucht die je inademt constant. Contacteer ons gerust via onze Facebookpagina of ga eens langs bij Bruninx Design Optics te Hasselt. Zij verdelen de eerste Airvida’s in België en zullen je met veel overtuiging verder helpen.

Airvida

Airvida