Volgende maand, op 4 oktober, vieren we weer werelddierendag! In toeloop hiernaartoe zetten we graag onze lieve beestjes nog eens extra in de kijker. Daarom namen we contact op met Philip Zurinckx uit Sint-Truiden. Hij is voorzitter van vzw Dierenvrienden St-Truiden. Deze dierenvriend zal jullie de komende weken leuke dierenweetjes en verzorgingstips meegeven. Beestig leuk nieuws, toch?

Maak kennis met Philip

Philip Zurinckx uit Sint-Truiden is beroepsonderofficier bij Defensie. Hij had altijd al een groot hart voor dieren. Maar toen hij in aanraking kwam met het asiel en zag hoe sommige mensen met hun dieren omgaan, werd er iets in hem wakker geschud. Hij wilde dieren een eerlijke kans geven.
“Niemand ‘moet’ dieren in huis halen maar als je dat doet, moet je ze degelijk verzorgen.” aldus Philip.
Philip is voorzitter van vzw dierenvrienden St-Truiden. Met deze vzw baat hij het dierenasiel van St-Truiden uit. “We hebben vzw Dierenvrienden in 2006 opgericht en op 1 januari 2007 werd de uitbating van het dierenasiel overgenomen van dierenbescherming Limburg.” vertelt Philip. Ondertussen heeft het asiel een serieuse gedaanteverwisseling ondergaan. Dit op vele gebieden. Zo verbeterde Philip samen met enkele vrijwilligers de infrastructuur en de verzorging van de dieren. Ook werkten ze aan een betere hygiene en zorgden ze voor een efficiënt werkingsgebied. Ook hun adoptiebeleid werd stevig aangepast.

Misselijkmakende cijfertjes

Het asiel dat Philip uitbaat is gelegen in een industriezone te St-Truiden. Ze vangen vooral honden en katten op. Af en toe komen er ook andere diertjes zoals, vogels, egels , konijntjes, hamsters,…. terecht. Gemiddeld worden jaarlijks 850 honden, 950 katten en 150 andere dieren opgevangen. Het gaat dan over dieren die gevonden werden, door hun baasje afgestaan werden of in beslag genomen werden wegens verwaarlozing of mishandeling. Wist je dat er ongeveer zo’n 200 à 300 dieren per jaar werden weggehaald bij hun baasje omdat ze verwaarloosd of mishandeld werden?
De bedoeling is dat deze dieren een optimale verzorging krijgen en een nieuwe thuis vinden die zowel voor de dieren als de nieuwe baasjes een meerwaarde geeft.

Weg met die negatieve gedachten over een dierenasiel!

Bij veel mensen heerst er nog een negatief gevoel over een dierenasiel. Philip wil als guesteditor nu bewijzen dat dat zeker niet zo hoeft te zijn. Hij wil de stap naar een asiel voor veel mensen verkleinen.  “Het zou fijn zijn als we er voor kunnen zorgen dat de mensen die een kat of hond willen aanschaffen eerst eens via het asiel gaan om te kijken of daar geen ideaal maatje voor hen zit. Want er komen veel dieren is het asiel terecht die nooit iets misdaan hebben en echt een nieuwe kans verdienen.” vertelt Philip.

Beestig leuke redactie in september

Hou je maar klaar voor hartverwarmende diertjes, handige dierentips en andere leuke artikels geschreven door Philip. Want hij zal in september guesteditor zijn voor Flashmagazine.be.
Wil je meer info over dierenasiel dierenvrienden te Sint-Truiden?