Waar bouwtrends komen en gaan, blijft hout als waardige constante het goed doen in ieders interieur. Van Scandinavisch strak tot warm Mexicaans, overal ter wereld verovert hout een plekje in huis. Bovendien gaat dit natuurlijke materiaal jaren mee, wat wil een interieurlover tegenwoordig nog meer?  

Dé eyecatcher in elke ruimte

Wie aan hout in het interieur denkt, beeldt zich al snel typische bungalows en berghutten in. Toch past hout als hippe eyecatcher binnen elk modern interieur. Denk maar aan de Bauhaus-meubels of de stoelen van de hand van Charles en Ray Eames. Gelukkig hoef je niet over een designbudget te beschikken om zelf unieke stukken in huis te halen. Boomstamtafels doen het bijvoorbeeld al enkele jaren goed omwille van hun stoere karakter. Ook vintage houten stoelen, waaronder schoolstoelen of lookalikes van de bekende Wishbone-stoel, staan tegenwoordig hoog op ieders wishlist. 

Meer dan meubels

Wat meer is, tegenwoordig beperkt menig interieurdesigner zich niet enkel tot meubels om het warme materiaal in te verwerken. Ook als muurbekleding, vloerbekleding of designstuk maakt hout furore. Zo staat YouTube vol met filmpjes hoe je eigen ‘shiplap’-muur te maken en zoeken steeds meer bedrijven soelaas in parketvloeren van gerecycleerd en dus duurzaam hout. Extra punten trouwens voor wie kiest voor visgraatmotief, dat helelmaal terug is van weggeweest! Welke ruimte of toepassing je ook kiest, hout houdt zich staande als veelzijdige partner. 

Een oase van rust

Hout roept bij velen de connotatie van warmte op. Denk maar aan een brandend haardvuur, een parketvloer met duidelijke nerfstructuur in een oude herenwoning of een Finse houten sauna. Wat meer is, door de vele houtsoorten die vandaag op de markt te verkrijgen zijn, kies je zelf welke tint past bij jouw woondroom. Wie Scandinavische stijl zegt, denkt al gauw aan fris grenen, terwijl tropische houtsoorten zoals mahonie, purperhart en zebrano een zuiderse uitstraling dankzij hun prachtige kleuren als dieprood met zich meebrengen. Speel dus naar hartenlust met geuren, kleuren en stijlen, en vooral: tover een stukje holy-wood in je woning! 

Foto: Parketvloeren ‘t Interieurke
Foto: Parketvloeren ‘t Interieurke
DELEN