Mooi weer! Iedereen loopt er stralend bij. Maar dat geldt niet voor de hooikoortspatiënten onder ons. Een stralend lentezonnetje aan een staalblauwe hemel. Kleurrijke bloemen staan stilletjes in bloei, de vogeltjes fluiten. Als een magneet worden we door dit soort taferelen naar buiten getrokken. Voor zowat 1 Belg op 10 zijn de komende maanden echter synoniem van tranende ogen, een verstopte of lopende neus en talrijke nies- en hoestaanvallen.

De hele dag binnen blijven?

Hooikoortslijders zijn vaak chagrijnig, extreem moe en duf. Wie er last van heeft, meldt zich op de ergste dagen niet alleen ziek vanwege loopneuzen, rode ogen en niesbuien, maar ook uit frustratie, irritatie en vermoeidheid.

Last van hooikoorts? Dit kan helpen:

Gelukkig bestaan er een aantal eenvoudige hulpmiddeltjes en tips om de aanval van de pollen zoveel mogelijk af te slaan.

  1. Zorg in huis voor een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. Dit houdt het neusslijmvlies vochtig.
  2. Hou op warme, winderige dagen deuren en ramen gesloten. Lucht bij voorkeur vroeg in de morgen wanneer het buiten nog vochtig is.
  3. Plaats horren voor ramen en deuren.
  4. Draag buiten een zonnebril om de ogen tegen stuifmeel te beschermen.
  5. Droog wasgoed liever niet buiten. Kleding en beddengoed vangen de pollen namelijk op.
  6. Houd in de auto de ramen en blazers dicht. Rond drukke autowegen zweeft immers meer stuifmeel in de lucht.
  7. Vermijd vakantiebestemmingen op het platteland. Kies liever voor vakantie aan zee of hoog in de bergen. Daar is de pollenconcentratie veel lager.
  8. Kies ervoor om een terrasje te doen in de stad en laat het picknicken in de vrije natuur achterwege. In de stad zit drie tot vijf keer minder stuifmeel in de lucht. 

 

Een jaarlijks weerkerend probleem

Hoewel de symptomen van hooikoorts sterk lijken op die van ontsteking van het neusslijmvlies of astma (kortademigheid, piepende ademhaling), mogen ze daarmee niet worden verward. Wanneer je vermoedt dat je lijdt aan hooikoorts, dan kan dat eventueel bevestigd worden via speciale tests waarbij de stuifmeelextracten worden aangebracht op de huid, in het bloed of in de neus.

allergietest

Bezoekje aan de huisarts

Dat de klachten elk jaar opnieuw op een bepaald tijdstip opduiken, is alleszins een eerste aanduiding dat het om hooikoorts gaat en niet om astma. Bij een eerste aanval van hooikoorts, overleg je best met een arts of en zo ja welke geneesmiddelen je eventueel zou kunnen nemen. Meestal zal een antiallergisch middel, een zogeheten antihistaminicum, worden voorgeschreven. De vorm waarin het geneesmiddel wordt genomen (tabletten, vloeibare vorm, neusspray of -druppels…) is afhankelijk van de soort allergische reactie. Als je bv. vooral last hebt van een lopende neus, zijn de neusdruppels het meest aangewezen. Bij een meer veralgemeende reactie, zullen tabletten effectiever zijn.