Ken jij ‘Treinstappers’ al?

‘Treinstappers’ zijn dagwandelingen die je inwijden in de Vlaamse GR-paden. Geen auto nodig, want je kan met het openbaar vervoer naar de start en van het eindpunt weer naar huis. Wij wandelden voor jou de Treinstapper Bilzen-Tongeren.

Tjoeke tjoeke tuut tuut

GR staat voor Grote Routepaden, een netwerk van langeafstandswandelpaden door heel Europa. Ze zijn typisch gemarkeerd met wit-rode bordjes, of geel-rode voor streek GR’s. De Treinstappers zijn een ideale kennismaking met de paden.

Het idee? Je reist naar een station en wandelt van daaruit naar een ander station, altijd langs mooie wandelpaden. De lengte varieert van 18 tot 27 kilometer. Alle routes kun je verkorten, door halverwege een bus of trein te nemen, waardoor ze ook haalbaar zijn voor gezinnen met kinderen.

Tussen Bilzen en Tongeren

Kies je voor de Treinstapper Bilzen-Tongeren, dan reis je dus naar één van de bijhorende stations. Van daaruit ben je op weg voor een tocht van 22 kilometer. In de buurt van Bilzen wandel je over houten knuppelpaden door de Demervallei, met haar uitgestrekte moerasgebieden en graslanden.

Je trekt onder meer door het natuurgebied Katteberg en pittoreske dorpskernen zoals die van ’s Herenelderen, met haar kerk, kasteel en kasteelhoeve vlak bij elkaar. Rond Tongeren geniet je van het licht golvende landschap van de Jekervallei. In de oudste stad van België ontdek je dan weer het begijnhof, de Romeinse resten en de middeleeuwse stadspoort.

 

Start: Station Tongeren of station Bilzen
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Afstand: 22 kilometer
Signalisatie: GR 128 (wit-rood) en Streek-GR Haspengouw (geel-rood)
Prijs: Gratis

Tip: Je kan de route hier downloaden! Voor 17 euro schaf je een Treinstappergids aan met daarin meerdere wandelingen.

DELEN