Haaatsjie! Het hooikoortsseizoen is gestart!

Jeukende, tranende ogen, gesnotter, niesbuien, … Het zijn hoogdagen voor hooikoortspatiënten. Wat helpt? Waar moet je op letten? Dr. Martine Vanlommel is mama van drie kinderen en neus-keel-oorarts aan het Hoofd-halscentrum Sint-Trudo. Ze geeft tekst en uitleg over gras- en boompollen, medicatie en immunotherapie. 

De eerste klachten duiken vaak al op vanaf half januari, begin februari. “Dan start de bloeiperiode van bomen en circuleert er boomstuifmeel in de lucht”, zegt dr. Martine Vanlommel. “Vanaf april tot en met juli zorgen graspollen voor heel wat klachten bij hooikoortspatiënten.”

Is hooikoorts aangeboren?

Dr. Martine Vanlommel: “De gevoeligheid om hooikoorts – of elke andere allergie – te ontwikkelen is inderdaad aangeboren. Maar het wil niet zeggen dat je drager bent, dat je ook effectief een allergie krijgt. Die wordt pas geactiveerd bij een eerste contact. Kom je daarna nogmaals met dat allergeen in aanmerking? Dan veroorzaakt dat een allergische reactie. Bij hooikoorts is die tweede reactie niet te vermijden. Daarom hebben heel wat jongeren er al last van.”

Heb je tips voor hooikoortspatiënten?

Dr. Martine Vanlommel: “Als je veel last hebt, is het belangrijk om enkele weken vóór de start van het seizoen al medicatie in te nemen. Wrijven in de ogen is nefast want zo verspreid je het stuifmeel. Probeer daarom wat verkoeling te brengen met een nat washandje. Bij ernstige klachten zijn oogdruppels aangewezen. Wie last heeft van pollen, moet die zoveel mogelijk proberen te vermijden. De concentratie op het platteland is zo’n drie keer hoger dan in de steden. Wie aan de kust woont, heeft er nóg minder last van. Kwalitatieve horren aan ramen en deuren, zijn ook een aanrader. En als je je slaapkamer ventileert, doe je dat beter ’s ochtends. Dan is de pollenconcentratie lager.”

Hoe zit het met de medicatie? Evolueert er veel in de farma-industrie?

Dr. Martine Vanlommel: “Door de jaren heen is de medicatie sterk geëvolueerd. Je wordt er vandaag bijvoorbeeld minder snel moe van. De nieuwere antihistaminica genieten momenteel de voorkeur. Er zijn ook heel wat goede neussprays op de markt met een ontstekingsremmende werking. Relatief nieuw is de zogenoemde immunotherapie voor hooikoortspatiënten met ernstige klachten. Een arts spuit dan meermaals een allergeen in via een injectie in de bovenarm. Die dosis wordt verhoogd waardoor de patiënt na enkele weken het allergeen beter kan verdragen.” 

Het lijkt alsof er steeds meer allergieën opduiken. Hoe komt dat?

Dr. Martine Vanlommel: “Het menselijk lichaam reageert automatisch op bepaalde ziekmakers zoals virussen. Een allergie is eigenlijk een reactie op een onschadelijke stof. We zien in Westerse landen dat er veel meer aandacht is voor hygiëne. Hierdoor ontstaan er minder infecties, maar meer allergieën. Bovendien zien we ook dat bepaalde allergische reacties heftiger worden.”

Wat zijn naast boom- en graspollen de populairste allergenen?

Dr. Martine Vanlommel: “Huisstofmijt staat nog met stip op één. Daarnaast zijn er nog altijd heel wat mensen allergisch voor allerhande huisdieren en insectengif, bijvoorbeeld van een wesp of specifieke muggensoort. Schaaldieren- en notenallergieën zijn de populairste voedselallergieën. En wat contactallergieën betreft … nikkel zorgt bij heel wat mensen voor overgevoeligheidsreacties.”

DELEN