Flash Magazine gaat op zoek naar de kriebels voor de Tour de France in Limburg. Daarom spreken we deze maand met enkele Limburgers die toch wel een stevige link hebben met de wielerwereld. Deze keer contacteerden we Wilfried Cretskens. Deze ex-wielrenner uit Herk-De-Stad droeg jarenlang zijn steentje bij als knecht in het peleton. Zo werkte hij mee aan de successen van de wielerploeg Quick-Step. Maar Wilfried stond niet alleen gekend als helper, zelf won hij ook twee etappes in de ronde van Qatar en werd hij zelfs een keertje eerste in het eindklassement van deze ronde. Reden te meer dus om deze ex-wielrenner nog even te contacteren.

Dag Wilfried, hoe gaat het ermee?
Wat doe je nu tegenwoordig in het dagelijks leven?

Met mij gaat het prima. Tegenwoordig werk ik bij de technische dienst van Impermo in Sint-Truiden. Hier werk ik mee aan verschillende projecten en heb ik voldoende nieuwe uitdagingen. Bovendien coach ik nog enkele beginnende wielrenners en wielrensters.

Spring je af en toe zelf nog eens op de fiets?

Toch wel! Als ik de tijd vind, ga ik graag nog eens een ontspannen fietstochtje maken.

Waar fiets je dan heen? Heb je een favoriete fietsroute in Limburg?

Wel, ik hou er nog steeds van om nieuwe omgevingen te ontdekken in Limburg. Ik heb altijd al een zwak voor de regio rondom Borgloon en Sint-Truiden gehad. Maar ook Koersel en Lommel zijn enorm mooi en rustgevend om naartoe te fietsen. Maar echt een keuze maken vind ik enorm moeilijk.

Je bent dus een trotse Limburger?

Ja toch wel! Elk plekje in Limburg heeft zijn charme en ik ben heel fier dat Limburg zo’n mooi fietsroute netwerk heeft. Ik hoor zelfs vaak bij andere mensen buiten de provincie dat ze ons fietsroutenetwerk fantastisch vinden. Dat is toch geweldig?

Volg je momenteel de koers nog en meer bepaald de Ronde van Frankrijk?

Ja, aangezien ik nog wat aan wielerbegeleiding doe bij de jeugd en profwielrenster Maud coach, volg ik het wielrennen nog wel. Maar alles vanop een afstand. Ik zal zeker geen uren voor TV gaan hangen om een volledige etappe uit te kijken.

Zelf reed je ooit ook de Ronde van Frankrijk. Heb je hier speciale herinneringen aan?

Tgoh, een heel vat aan herinneringen. De Ronde van Frankrijk meemaken was voor mij een hele belevenis. Als renner ben je trots om dit mee te maken. Maar het was zwaar, heel zwaar en het kruipt echt wel in de kleren. Ik reed voordien al een loodzwaar voorseizoen en vertrok nog uitgeput daarvan naar de Tour. Ik heb de indruk dat de renners nu wel beter voorbereid worden op de Tour.

Het valt op dat er weinig Limburgers aan de Tour deelnemen, heb je een idee hoe dit komt?

Ja, ik denk toch wel dat het komt omdat het zo zwaar is. Ploegen nemen deel aan meerdere wedstrijden. Vroeger ging het seizoen al van start vanaf De Ronde van Qatar, eind januari. Daarna reden ploegen een volledig voorseizoen en gingen ze nog aan de start staan van de Tour. Tegenwoordig lijkt het me zo dat de ploegleiders een betere indeling maken en de ploegen voor de tour strategisch samenstellen. Zo staat iedereen fris aan de start. En dat is een hele vooruitgang volgens mij.

Is er een rit in de Tour waar je nog steeds een zwak voor hebt?

Wel, zoals ik al zei hang ik geen uren voor TV.  Maar ik kijk wel eens graag naar het verslag van een bergrit of zap graag naar de koers tijdens de laatste beklimming. Dat heeft altijd toch wel iets om naar te kijken.

Zie je ooit nog een Belg de Tour winnen? Misschien zelfs een Limburger?

Zeg nooit nooit. Waarom zou dat niet kunnen? Als de talentontwikkeling in Limburg blijft zoals ze bezig is, is die kans zeker niet onbestaande. Met de Vlaamse Wielerschool in Heusden-Zolder hebben we echt een grote kans op nieuw talent. Als de wielerpiste in Zolder er nog komt, zou dat een groot pluspunt zijn voor het wielrennen. Niet alleen in Limburg maar in heel België.

Tot slot, wie verwacht jij als Tourwinnaar?

Tja, dat zal toch wel Chris Froome zijn. Maar ik duim ook voor Tom Dumoulin, ik hoop dat die kerel ver zal geraken.

Bedankt voor de toffe babbel Wilfried! Wij wensen je nog veel succes toe in je verdere toekomst.