Flash Magazine gaat op zoek naar de kriebels voor de Tour de France in Limburg. Daarom spreken we deze maand met enkele Limburgers die toch wel een stevige link hebben met de wielerwereld. Deze keer contacteerden we Jessie Daams. Deze pittige jonge dame uit Hamont-Achel reed tot en met vorig jaar zelf nog mee in straffe dameskoersen. Onze redactrice stelde deze Limburgse ex-wielrenster enkele vraagjes…

Dag Jessie, eerlijk is eerlijk. Ikzelf ken niet zo heel veel van wielrennen voor dames. Maar ik ben er zeker van dat jij me wat meer uitleg zal geven. Rijden jullie, dames, evenveel koersen als de heren? 

Dat zouden we wel kunnen hoor.. 😉 Maar voor de dames zijn er minder koersen dan voor de mannen. In het voorjaar vinden er meerdere koersen per week plaats. Vanaf mei zijn er minder ééndags ritten maar meer etappe wedstrijden. Voor de mannen mogen deze maximum 3 weken lang zijn. Voor de vrouwen maximum 10 dagen. Dus hierin is er wel een groot verschil.

Waar vinden deze koersen plaats? 

De meeste koersen die ik deed waren in het buitenland. Enkel in het voorjaar (van februari tot en met april) zijn er veel koersen in België. Jammer genoeg vindt er daar maar ééntje hiervan in Limburg plaats.

Kreeg je als vrouw even veel aandacht voor jouw sportprestaties als dat de heren krijgen?

De aandacht voor het vrouwenwielrennen blijft elk jaar toenemen. Maar als je het vergelijkt met de mannen is er nog een lange weg af te leggen.

Je ging waarschijnlijk veel trainen in Limburg. Wat was je favoriete fietsroute of bestemming in Limburg?

Ja hoor! Mijn meest gedane trainingsronde liep deels door Nederland en deels door ons mooie Limburg. Ik reed via Valkenswaard, Eersel, Bergeyk  naar Postel, Mol, Lommel en Neerpelt,… . Mijn fietstochtjes gingen ook vaak  richting Neeroeteren en Opitter. Nu ik gestopt ben als wielrenster probeer ik mijn beweging te behouden door elke dag naar mijn werk te fietsen.

Volg je de Ronde van Frankrijk?

Ja, het blijft toch een beetje een passie. Maar ik heb de tijd niet om uren achter de TV te zitten, laat staan om naar Frankrijk te rijden. Daarom kijk ik elke avond naar de praatprogramma’s op TV. Dat is ook een leuke manier om weer helemaal mee te zijn.

We weten het, het lijkt onwaarschijnlijk te zijn. Maar zie jij in de toekomst ooit nog een Belg de tour winnen? Misschien zelfs een Limburger?

Het zou mooi zijn moest dat nog eens gebeuren maar ik denk helaas niet dat er de komende jaren een Belg of Limburger de Tour zal winnen.

Jessie, tot slot, wie voorspel je als Tour-winnaar van dit jaar?

Ik waag een gokje op Chris Froome als eindwinnaar in Parijs.
We zullen zien of jouw Tour pronostiek uitkomt! Bedankt alvast voor het interview Jessie. Wij wensen je nog veel succes met alles wat je doet in de toekomst!