Jelle Canipel uit Stal-Koersel zal je een maand lang meenemen naar ’s werelds mooiste plekjes. Vandaag neemt hij je virtueel mee naar Vietnam. Travellovers are you ready?

Vietnam

Dag 1 & 2: Ho Chi Minh

Samen met mijn vriendin trok ik afgelopen zomer naar Vietnam. Onze tocht startte in het zuiden, in de metropool Ho Chi Minh (Saigon). Deze stad vertoont veel meer westerse invloeden dan andere bestemmingen in Vietnam. Nadien trokken we verder naar de Mekong Delta.

Dag 3: Into the nature

Twee dagen vertoeven in een stad is voor mij echt wel genoeg. Tijd dus om de natuur in te trekken! We namen de bus en reden naar het zuiden tot we aan de Mekong uitkwamen, in My Tho. Hier stapten we over op een bootje en zo kwamen we al snel in een heel andere wereld terecht.

Wa stopten op verschillende kleine eilandjes en maakten kennis met het leven op de rivier. Hier ontmoetten we trotse mensen die op of rond de rivier wonen. We maakten kennis met de fauna en flora en mochten proeven van de typische gerechten zoals slang, rat en kikker. Ohja, we kregen ook slangenwijn voorgeschoteld. Een sterke drank van ongeveer 40 graden geweekt in dode giftige slangen. Loopt het water al niet in je mond?

slangenwijn Vietnam
De volgende dag bezochten we de bekende floating market. Deze moet je echt heel vroeg in de ochtend bezoeken. Alleen al om te zien hoe de inwoners alle boodschappen in huis halen en hoe de Mekong even veranderd in een drijvende winkelstraat. Aan hoge stokken op de boot showen ze wat ze allemaal verkopen.

Vietnam

Vietnam

Vietnam

Dag 4: Hoi An, here we come!

We zetten tocht richting Hoi An, meer centraal gelegen in Vietnam. Voor vele is dit één van de favoriete plekjes in Vietnam. Het is een vroegere havenstad. Ze is autovrij en bovendien is de stad zo goed als onaangetast gebleven tijdens de Vietnam oorlog. De sfeer is er geweldig. Vooral ’s avonds wanneer alle lampjes en lampionnetjes aangaan. De stad behoort tot het UNESCO werelderfgoed en het symbool van de stad is de oude houten overdekte japanse brug.

Dag 5 & 6: Op verkenning in Hoi An

Hoi An is een leuke plek. Daarom besloten we om er enkele dagen te blijven. Wij waren klaar om er een dagje op uit te trekken. En hoe doe je dat het best? Wel, met de fiets!

Met de fiets door de countryside

Met de fiets door de countryside

We fietsten doorheen de countryside. En dat betekende voor ons alweer een kennismaking met het dagelijks leven van boeren en allerlei ambachten. We lasten hier en daar een tussenstop in om iets te eten en kennis te maken met de mensen. Kortom het was opnieuw een schitterende ervaring.

Wanneer we in de avond terug aankwamen in Hoi An, zochten we de gezelligheid op. Je hebt er verschillende winkeltjes en handicraft ateliers. Eentje ervan is wel heel bijzonder, deze van Reaching Out, waar mensen met een handicap prachtige dingen maken.

Reaching Out Atelier

 

Dag 7 & 8: Op naar Halong Bay!

Tijd voor de volgende bestemming: het beroemde Halong Bay. We kozen ervoor om een 2daagse boottocht te maken langs de duizenden rots eilandjes die uit de zee rijzen. Met ons tweetjes opteerden we voor het kleinere broertje Bai Tu Long Bay. Omdat het iets kleiner en minder toeristisch is.

 Halong Bay boottocht

We bezochten er enkele drijvende vissersdorpjes en gingen op verkenning op de eilandjes. Tegen zonsondergang heb je de mogelijkheid om met een kayak tussen de eilanden te varen, prachtig gewoon. Na aankomst namen we nog een frisse duik en dronken we een pintje in de zee terwijl het eten werd klaargemaakt en de zon stilletjes onderging.

Halong Bay

 Halong Bay boottocht

Dag 9, 10 & 11: up in the mountains

Na deze bijzondere ervaring zetten we onze koers verder richting de Sapa bergen, helemaal in het noord-westen. Dicht tegen de Chinese grens. We namen hiervoor de nachttrein, altijd een leuke ervaring om met de trein te reizen. Het is een schitterende regio met rijstvelden die tegen bergen aanliggen, leuke dorpjes en veel groen. We maakten ons klaar voor een 3 daagse trekking.

de wondermooie natuur van Sapa

gastgezin Sapa

Het weer was niet zo schitterend, maar dat maakte de ervaring ook wel iets specialer. We verbleven er in een homestay, bij een gastgezin in de bergen. Waar we zeer hartelijk onthaalt werden. Het gastgezin zorgde goed voor ons. Omdat omdat we volledig uitgeregend waren, maakten ze een typisch kruidenbad voor ons klaar. Precies een kopje thee waar we inzaten. Het badje was zelfs zo warm, dat Jessica er eventjes van flauw viel. Oeps!

Kruidenbad

Kruidenbad

Sapa is een super mooie omgeving, met veel tradities en wondermooie natuur. Aan te raden is zeker een verblijf bij een lokale familie.

Sapa

Dag 12: back to the big city life

Een van de laatste bestemmingen van onze reis is Hanoi. Dit is de hoofdstad en 2e grootste stad van Vietnam. Deze stad heeft wat Franse invloeden uit het verleden. Bereid je voor op het drukke stadsleven. Scooters en ander straatlawaai zijn er niet weg te denken.

Hoi AnWij vonden Hanoi geweldig. Het is een bruisende stad met heel veel leuke plekjes en vooral … lekker eten! Het viel ons op dat er in het weekend bepaalde stukken autovrij werden gemaakt. Die stukken werden optimaal benut door straatartiesten, winkeltjes, spelende kinderen en allerlei activiteiten. Vooral rond het Hoan Kiem meer te midden van de stad was er veel leven.

Time to go home

Jelle Canipel in Vietnam

Zo onze reis naar Vietnam zit er helaas op. Wij vonden het alvast een geweldige bestemming met heel veel variatie. De mensen zijn er enorm vriendelijk en enthousiast. Wij genoten met volle teugen van deze reis. Hopelijk deden jullie dat ook!

 

Redactie voorzien door Jelle Canipel van Gloryus

 

Ken jij Jelle nog niet? Hier lees je alles over deze reizende fotograaf!