De hoogmis van winterse gezelligheid komt er weldra aan: Kerstmis. Tover jij je tuin ieder jaar weer om in een waarheidsgetrouwe replica van de Efteling of laat je de rendieren en elfjes liever op stal en hou je het sober? Dit zijn alvast de do’s-and-dont’s van stijlvolle verlichting tijdens de feestdagen. 

Ook kerstverlichting ontsnapt niet aan heuse trends, maar alvorens we hier dieper op ingaan, willen we kort een belangrijk aspect van buitenverlichting onderstrepen: veiligheid. Wil je je tuin zien oplichten tijdens de donkerste periode van het jaar, dan hang je best niet om het even wat buiten. Het is niet omdat je je kerstlampjes binnen rond een boom drapeert dat je dat buiten ook zomaar kan doen. Op zoek naar degelijke verlichting voor je gevel? Check de IP-waarde, deze geeft aan in welke mate de lampjes bestand zijn tegen het binnendringen van vocht en stof. Kan je je verlichting beschut ophangen? Dan volstaat IP44. Hangen ze wat in het ijle waardoor ze blootgesteld worden aan alle weersomstandigheden, dan speel je op veilig met IP65. Je wilt immers geen kortsluiting op het moment dat je de kalkoen in de oven zet.

Welke lampen? 

Nu de energieprijzen fors de hoogte in zijn geschoten, is het niet onbelangrijk om bij de aanschaf van je kerstverlichting ook even stil te staan bij het type lamp dat je koopt. Het rijk van de gloeilamp is al lang uit, maar halogeenlampen binden nog graag de strijd aan met led-verlichting. In aankoop zijn ze nog steeds stukken goedkoper, maar qua verbruik en levensduur moeten ze wel de duimen leggen voor de concurrentie. Ledverlichting is 10 keer energiezuiniger en gaat 7 keer langer mee dan een halogeenlamp. Investeer dus liever wat meer bij de aankoop, je zal er je voordeel mee doen!

Overigens heb je ook de optie om je kerstverlichting in te stellen met een timer of om ze te laten werken op zonne-energie. Denk hierover na, zodat je niet nodeloos te veel stroom verbruikt en een gepeperde rekening krijgt gepresenteerd aan het begin van het nieuwe jaar.

Trends? 

Dé kerstverlichtingtrend van dit jaar wordt ongetwijfeld gelanceerd door Twinkly. Dit merk brengt kerstverlichting op de markt waarvan je ieder lampje volledig naar eigen smaak personaliseert én bedient met je smartphone of tablet. Vandaag zin in heel veel kleurtjes en morgen liever sober wit? Laat je volledig gaan en doe je lichtgordijnen oplichten vanuit je vingertoppen!

Tekst: ZINNIG
DELEN